Ingezonden persbericht


Wachten op de volgende Elfstedentocht

Afgelopen vrijdag, 24 oktober, verscheen in het tijdschrift Climatic Change een artikel van de hand van Hans Vissers en Arthur Petersen over de in deze eeuw nog te verwachten Elfstedentochten onder de titel: "The likelihood of holding outdoor skating marathons in the Netherlands as a policy-relevant indicator of climate change". De auteurs zijn medewerkers van het Planbureau voor de Leefomgeving, het overheidsinstituut dat in mei van dit jaar is gevormd door een - niet geheel onomstreden - fusie van het Ruimtelijk Planbureau (RPB) en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP). Laatstgenoemd bureau was al eerder ontstaan via een samenvoeging van de milieu- en de natuurpoot. Alle beleidsadvisering inzake de 'leefomgeving' bevindt zich momenteel in één hand: het PBL. Contrasterende, eventueel conflicterende belangen en waarden moeten worden afgewogen binnen een en hetzelfde overheidsorgaan. Countervailing power zal dus nog meer dan voorheen moeten worden gegenereerd vanuit private initiatieven.

Eens in de achttien jaar?

Mochten we er - volgens klimaatvoorspellers - tot nu toe nog op rekenen, eens in de twaalf jaar onze geliefde Elfstedentocht per schaats te kunnen afleggen, de PBL-medewerkers Vissers en Petersen verstoren wreed die droom. Op grond van hun computermodelexercities voorzien zij dat wij genoegen zullen moeten nemen met een frequentie van eens in de achttien jaar. Zelfs een miniem stukje aardoppervlak als Friesland laat echter - ook in computermodellen - veel ruimte voor onzekerheid over de te verwachten intervallen: die kunnen variëren van 7 tot 64 jaar. Overigens gunde het KNMI ons in 2003 nog slechts vier Elfstedentochten in de eenentwintigste eeuw; Vissers en Petersen doen er nu weer eentje bij.

Mediaredacties konden natuurlijk niet heen om dit zoveelste staaltje van - "policy-relevant" - alarm slaan, al gingen ze verschillend daarmee om. Zo viel in een nuchter noordelijk dagblad te lezen dat de voorzitter van de Elfstedentocht-vereniging nog niet van de wijs was gebracht, al hebben zijn illustere voorganger en hij al sedert 1996 weinig meer te organiseren gehad. Arthur Petersen zelf kreeg de ruimte in het NOS Journaal van vrijdagavond; contra-expertise had de klimaatredactie kennelijk in de gauwigheid niet kunnen aandragen. Het aansluitende optreden van weerman Erwin Krol viel daarom extra te waarderen. Hij begon - niet zonder ironie - met de vertoning van een prachtig winterlandschap uit 1608 van Hendrick Avercamp, de 'Kromme van Kampen', die heel veel beelden heeft nagelaten uit de laatste Kleine IJstijd. Een specimen van het werk van deze Overijsselse kunstenaar is te zien op: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Hendrik_Avercamp_002.jpg

Kritische kanttekening bij de PBL-verwachting

Een samenvatting van het in Climatic Change verschenen artikel is inmiddels geplaatst op de in brede kring gewaardeerde website www.weeronline.nl. Een van de bekendste Nederlandse critici van het gangbare klimaatonderzoek en de daaruit voortspruitende, alarmistische toekomstvoorspellingen, de Leidse emeritus hoogleraar Arthur Rörsch, voorziet de benadering van Vissers en Petersen ter plekke van fundamenteel kritische kanttekeningen. Op grond daarvan plaatst hij een vraagteken bij de conclusie dat een volgende Elfstedentocht tot 2015 op zich zal laten wachten. Deze op www.weeronline.nl geplaatste kritiek van Rörsch is eveneens aangehecht als bijlage.

Attenderingsservice
Klanderman Communicatie / Research

http://www.platteland-in-perspectief.nl