Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2008

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
J.C. Meijer
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.


1. Opening en mededelingen


2. Vaststellen van de besluitenlijst van de vergadering van 14 oktober 2008


3. Bespreekstukken

08.17048 Straatnaamgeving bedrijventerrein Oudorp Bruinooge
Probleemstelling:
Op het bedrijventerrein Oudorp worden nieuwe bedrijfsobjecten gebouwd. Om aan deze nieuwbouwobjecten een adres toe kunnen kennen, is het noodzakelijk om twee bestaande straatnamen door te trekken en om een naam toe te kennen aan een nieuw aan te leggen straat. Daarnaast is de verwachting dat er nog een nieuwe straat wordt aangelegd, waarvoor een straatnaam in portefeuille kan worden genomen.

Besluit:

1. In te stemmen met het doortrekken van de Keesomstraat conform de situatietekening.

2. In te stemmen met het doortrekken van de Einthovenstraat conform de situatietekening.

3. De naam Buys Ballotstraat toe te kennen aan de nieuw aan te leggen straat.
4. De naam Pieter Zeemanstraat in portefeuille te nemen met het oog op toekomstige ontwikkelingen.


1

08.17037 Vaststellen Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Alkmaar Meijer
Probleemstelling:
De VNG-modelverordening voorzieningen huisvesting onderwijs, die wij in de gemeente Alkmaar hanteren, is onlangs gewijzigd. Schoolbesturen krijgen meer vrijheid bij de (voortgezet) speciaal onderwijs niet meer is gekoppeld aan lokalen, maar net als bij het voortgezet onderwijs, aan vierkante meters (m2). Ook zijn gedetailleerde normeringen, als gevolg van aanpassingen van het Bouwbesluit, ingeruild voor een aantal basiseisen en is de administratieve last verminderd.
In plaats van 2 wijzigingsverordeningen ( voor basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs) aan de gemeenteraad aan te bieden, wordt een aangepaste verordening, inclusief bijlagen I. tot en met V., ter vaststelling aangeboden, waarin alle wijzigingen voor de genoemde soorten van onderwijs integraal zijn opgenomen.

Besluit:

1. De gemeenteraad voor te stellen om de "Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs gemeente Alkmaar, inclusief bijlagen I. tot en met V. vast te stellen.
2. De commissie samenlevingszaken hierover om advies te vragen.

08.16953 Definitieve vaststelling personeels-, nascholings- en materiële exploitatiekosten openbaar Meijer basisonderwijs en openbaar speciaal basisonderwijs over de jaren 2006 en 2007; evenals de definitieve vaststelling openbaar basisonderwijs tijdvak 2001 t/m 2005 en openbaar speciaal basisonderwijs tijdvak 1998 t/m 2003 Probleemstelling:
Ingevolge het bepaalde in artikel 144 de Wet op het primair onderwijs (WPO) stelt de raad van een gemeente die een of meer scholen in stand houdt, al naar gelang het basisscholen of speciale scholen voor basisonderwijs betreft, jaarlijks definitief vast: a. het totaal van de bedragen die in het jaar ten behoeve van de personeelskosten, niet verbruikte formatierekeneenheden, nascholing en materiële instandhouding zijn uitgegeven:
b. het totaal van de ontvangsten van het rijk ten behoeve van de onder a. genoemde lasten;
c. indien het onder a. bedoelde bedrag hoger is dan dat van b., het bedrag van het verschil.

Besluit:

1. In te stemmen met de concept-voorstellen aan de raad van deze gemeente tot definitieve vaststelling van de personele, nascholings- en materiële exploitatiekosten over de jaren 2006 en 2007 ten behoeve van het openbaar basisonderwijs en het openbaar speciaal basisonderwijs.
2. In te stemmen met de concept-voorstellen aan de raad van deze gemeente tot definitieve vaststelling van de personele, nascholings- en materiële exploitatiekosten over het tijdvak 2001 t/m 2005 ten behoeve van het openbaar basisonderwijs en het tijdvak 1998 t/m 2003 van het openbaar speciaal basisonderwijs.


2

08.16999 Overbruggingssubsidie KunstNet 2008 Meijer
Probleemstelling:
Stichting KunstNet ontvangt per 1 januari 2008 geen subsidie meer. Dit is meegedeeld per beschikking van december 2007. Tegen dit besluit heeft KunstNet geen bezwaar aangetekend.

KunstNet is opgenomen in de concept Cultuurnota "Cultuur zonder grenzen". In deze nota wordt gesproken van een mogelijke gemeentelijke co-financiering van maximaal 50% van de exploitatiekosten. In de raadsvergadering van 2 oktober 2008 is een motie aangenomen van OPA en PvdA. Hierin wordt het college verzocht aan KunstNet voor 2008 een subsidie van 20.000,-- ter beschikking te stellen.

Besluit:

1. Medewerking te verlenen aan de uitvoering van de Raadsmotie van 2 oktober 2008 en een bijdrage van 20.000,00 beschikbaar te stellen aan KunstNet.
2. Deze bijdrage ten laste te brengen van product 14 cultuur en kunst en te verantwoorden in de jaarrekening 2008.

3. Dit besluit ter kennis te brengen van de commissie samenlevingszaken.

08.16094 Kapvergunning voor 40 bomen aan de Bredero- en Hooftstraat Binnendijk

Probleemstelling;
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.
Besluit:
Op grond van de ingebrachte zienswijzen tegen de kapaanvraag van 79 bomen aan de Bredero- en Hooftstraat, een vergunning te verlenen voor een deel van de aangevraagde bomen. Voor de overige bomen zal in een later opnieuw een kapvergunning worden aangevraagd.
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 40 bomen aan de Bredero- en Hooftstraat.

08.17054 Toepassing artikel 19, lid 2 WRO voor het vernieuwen van een reclamemast op een perceel Binnendijk aan de Havinghastraat (nabij atletiekbaan) langs de provinciale weg N9

Probleemstelling:
Het perceel valt in het bestemmingsplan "Bergermeer" en heeft de bestemming "nutsbedrijven, rioolslijkbedden", waarbinnen een dergelijke bebouwing niet is toegestaan. Het betreft het vernieuwen van een reeds bestaande mast op deze locatie. De nieuwe reclamemast is wel groter en hoger dan de oude reclamemast. Het bouwplan is voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing en is welstandelijk akkoord bevonden. Deze locatie is tevens aangewezen in de Reclameverordening gemeente Alkmaar 2003 als een zogehete sponsorlocatie voor reclamemasten langs de ringweg Alkmaar. Tevens is een overeenkomst afgesloten tussen de aanvrager en de Stichting Sportpark Viaanse Molen m.b.t. sponsoring.


3

Besluit:
Over te gaan tot het volgen van een procedure als bedoeld in artikel 19, lid 2 WRO voor het vernieuwen van een reclamemast op een perceel aan de Havinghastraat (nabij atletiekbaan) langs de Provinciale weg N9.

08.17056 Toepassing artikel 19, lid 2 WRO t.b.v. het gedeeltelijk vergroten en veranderen van een Binnendijk onderwijsgebouw aan de J.M.P. de Biestraat 2-4

Probleemstelling:
Het bouwplan betreft de uitbreiding van een onderwijsgebouw (R.K. Basisschool Erasmus) aan de J.M.P. de Biestraat 2-4. De school heeft dringend behoefte aan uitbreiding; op dit moment is een deel van de school elders gevestigd in een noodvoorziening. Dit bouwplan voorziet in een uitbouw aan de noordzijde (toevoegen 3 lokalen, docentenkamer en vergroten bestaande aula) met een oppervlakte van circa 300 m². Het bouwplan is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan "Alkmaar-Noord", omdat het deels buiten het bouwvlak is geprojecteerd. Medewerking verlenen aan het bouwplan kan met toepassing van artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Besluit:
Over te gaan tot het volgen van een procedure teneinde vrijstelling ex artikel 19, lid 2 WRO te verlenen voor het gedeeltelijk vergroten en veranderen van een onderwijsgebouw aan de J.M.P. de Biestraat 2-4.

08.16755 Reclame-uitingen (naamsaanduiding Ernst & Young) in afwijking van welstandscriteria Binnendijk op kantoorgebouw Arcadialaan 16

Probleemstelling:
De aanvraag betreft het plaatsen van twee reclame-uitingen (naamsaanduiding Ernst & Young) op het dak van het kantoorgebouw aan de Arcadialaan 16. De reclame-uitingen voldoen niet aan redelijke eisen van welstand, omdat niet voldaan wordt aan de criteria voor reclame-uitingen in de welstandsnota.
De welstandsnota bepaalt dat de hoogte max. 75 cm mag bedragen en reclames op platte daken niet zijn toegestaan tenzij uitgevoerd in losse letters. Onderhavige aanvraag voldoet aan het laatste criterium. Echter, de maximale hoogte wordt overschreden; deze varieert van 110 cm tot 140 cm. Omdat het gebouw een bijzondere dakopbouw in de vorm van een pijl heeft, verdient het plaatsen van twee naamsaanduidingen in lijn met de schuine zijde van de dakopbouw, de voorkeur boven het plaatsen van één naamsaanduiding boven op de dakopbouw haaks op de schuine zijden. Mede door deze dakopbouw is het moeilijk een gepast ontwerp voor een naamsaanduiding op het gebouw te maken, die voldoet aan redelijke eisen van welstand. Een eerdere aanvraag voor deze naamsaanduiding is negatief beoordeeld door de welstandscommissie. Met onderhavig ontwerp is getracht een compromis te vinden.

Besluit:

.

1 Voorbij te gaan aan het eerdere advies van de welstandscommissie en de criteria voor reclame-uitingen in de Welstandsnota gemeente Alkmaar 2004 ten behoeve van twee naamsaanduidingen van Ernst & Young op het kantoorgebouw Arcadialaan 16.

2. De gevraagde bouwvergunning te verlenen.


4

08.17033 Inrichtingsplan openbare ruimte Oud Overdie V.Veen
Probleemstelling:
In 2006 en 2007 is in overleg tussen gemeente, Woonwaard Van Alckmaer en wijkraad Oud Overdie een voorlopig ontwerp opgesteld voor de buitenruimte van de woonvelden O2-O4. Eind 2007 is in de werkgroep het voorlopig ontwerp vastgesteld. Aangezien er tijdens het ontwerpproces achteraf gezien zaken als niet goed werden beschouwd is er door Gerrichhausen & Partners een evaluatie van het proces verricht, waarvan een rapportage beschikbaar is. Voor de vervolgfase, te weten het ontwerp voor de buitenruimte van woonveld O1 en de uitwerking van de buitenruimte voor de woonvelden O2-O4 is vaststelling van het voorliggende voorlopig ontwerp noodzakelijk.

Besluit:

1. In te stemmen met het voorlopig ontwerp voor de buitenruimte van de woonvelden O2-O4, zoals vastgelegd in het `Inrichtingsplan openbare ruimte Oud Overdie'.
2. Kennis te nemen van de evaluatie van het proces door Gerrichhausen & Partners.
3. Het `Inrichtingsplan openbare ruimte Oud Overdie' ter informatie naar de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer te sturen.

08.16095 Cultuurhistorie Alkmaar, beleidsvisie 2009-2019 Alsemgeest
Probleemstelling:
In de nota cultuurhistorie wordt het beleid op het gebied van de cultuurhistorie geformuleerd over de periode 2009-2019. Ten bate van bestuursefficiëntie, burgerservice en ruimtelijke ontwikkelingen zijn de drie werkterreinen archeologie, bouwhistorie en monumentenzorg samengevoegd in een gezamenlijke nota cultuurhistorie. Hierin zijn ook de streefpunten uit het vastgestelde bedrijfsplan verwerkt. Aanleiding is de recente wetswijziging op het gebied van archeologie. Bovendien ontbreekt formeel beleid voor bouwhistorie en is het monumentenbeleid aan actualisering toe.

Besluit:

1. In te stemmen met de conceptnota Cultuurhistorie Alkmaar. Beleidsvisie 2009- 2019. Achtergronden bij het beleid en de concept Alkmaarse Cultuurhistorie Verordening.

2. In te stemmen met het raadsvoorstel en de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer om advies te vragen

3. In te stemmen met het toevoegen van de 45.000 bestuurslasten gemeentefonds taakmutatie aan product 33 (programma 7 Cultuur en Oudheidkunde) van Monumentenzorg en archeologie.


5

08.16411 Samenwerking belastingen Bergen-Alkmaar V.Dam
Probleemstelling:
De gemeente Bergen heeft de gemeente Alkmaar verzocht samen te werken bij de heffing en invordering van belastingen en de uitvoering van de wet WOZ. Gedacht wordt hierbij aan een model waarin Alkmaar deze taken voor de gemeente Bergen uitvoert.

Besluit:

1. Door ondertekening van bijgaande verklaring de intentie uit te spreken om te komen tot samenwerking met Bergen op het gebied van de gemeentelijke belastingen.
2. In principe in te stemmen met de "startnotitie Regionale samenwerking uitvoering gemeentelijke belastingen Alkmaar en Bergen".

3. De gemeentesecretaris te verzoeken de OR om advies te vragen terzake en daarna definitief te besluiten.


08.16413 Algemene controle hondenbelasting V.Dam
Probleemstelling:
Uit onderzoek van de afdeling onderzoek en statistiek van enige jaren geleden en eigen ervaringen blijkt dat het aantal honden in Alkmaar ca. 5.500 bedraagt. Dit aantal is vrij stabiel omdat enerzijds het aantal woonruimten jaarlijks met 1 á 1,5% toeneemt, maar anderzijds het houden van honden minder populair wordt. De controle op de hondenbelasting blijft continue aandacht vragen. In een jaar dat geen controle plaatsvindt, zakt het aantal geregistreerde honden met 200 tot 300. Op dit moment wordt in de begrotingsraming, inclusief kwijtschelding, uitgegaan van 4.400 geregistreerde honden. Het aantal geregistreerde honden bedroeg op 1 oktober 2008 ca. 4.300.
Beleid is om op het moment dat het aantal geregistreerde honden daalt onder de 4.400 een algemene controleactie te houden.

Besluit:
Begin 2009 een algemene controle hondenbelasting te houden en de geraamde kosten van deze controle van 40.000, te dekken uit de geraamde meeropbrengst hondenbelasting
2009 van 40.000 (650 extra honden).


6


08.15779 53e wijziging CAR/LAR. Aanpassing artikel 15:1:11 CAR/LAR. (Inzet van ambtenaren door V.Dam college bij ramp of zwaar ongeval). CvA/LOGA 08/27 Lbr. 08/118 (bijlage 1)

Probleemstelling:
Artikel 15:1:11 van de CAR/LAR, dat de inzet van ambtenaren in geval van een ramp of zwaar ongeval regelt, wordt per 1 oktober 2008 gewijzigd en uitgebreid met een nieuw lid.

Besluit:
Artikel 15:1:11 van de CAR/LAR, dat de inzet van ambtenaren in geval van een ramp of zwaar ongeval regelt, wordt per 1 oktober 2008 gewijzigd en uitgebreid met een nieuw lid. Vaststellen van het gewijzigde art. 15:1:11, lid 2 (bijlage 2) per 1 oktober 2008. Vaststellen van een nieuw derde lid van art. 15:1:11 (bijlage 2) per 1 oktober 2008.

Vastgesteld,

voorzitter,

secretaris,


7

---- --