Ingezonden persbericht


Datum:
dinsdag 28 oktober 2008

Persbericht

Gemeente Den Haag

Dankbrief Canadese veteraan na 61 jaar ontvangen

Wijlen E. Cullum bedankt in zijn brief het Haagse stadsbestuur voor zijn medaille

Op maandag 27 oktober ontving de griffier van gemeente Den Haag de originele brief van wijlen E. Cullum uit Ontario, gedateerd 10 december 1947. De kleindochter van de Canadese veteraan vond deze dankbrief na zijn overlijden. De brief is met een vertraging van 61 jaar alsnog aan het Haagse stadsbestuur verstuurd. Cullum bedankt hierin 'the civic officials of The Hague' voor de medaille die hij ontving als dank voor zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Leah Dowe, zijn kleindochter, schenkt deze brief aan het archief van gemeente Den Haag.

'I hope that some time soon, I will again have an opportunity to visit your friendly country. Next to home here in Canada, Holland comes first,' aldus Cullum in zijn brief. Het bezoek aan Nederland heeft hij nooit kunnen brengen. Zijn kleindochter schenkt zijn brief nu aan het Haagse gemeeentearchief. Met deze symbolische actie wil zij de wens van haar grootvader alsnog in vervulling laten gaan. 'De brief heeft een historische waarde en doet de herinnering herleven van de vriendenband tussen Nederland en Canada,' aldus Maarten Schenk, directeur van het gemeentearchief.

Griffier Marion Stein heeft de brief naar het Haagse gemeentearchief overgebracht. Daar is deze in te zien. De kleindochter heeft als dank een boek over Den Haag ontvangen met een voorwoord van burgemeester Van Aartsen.

Op 8 februari 1945 begon operatie Veritable. De Canadezen kregen opdracht het Duitse grensgebied te veroveren. Dat lukte na weken van hevige strijd ten koste van duizenden slachtoffers. Vanuit Duitsland stootten de Canadezen door naar Almelo (5 april) en zo uiteindelijk naar Groningen, waar zij op 16 april arriveerden. In westelijke richting bevrijdden zij Apeldoorn op 17 april. Toen zaten de Duitsers zodanig in het nauw, dat zij op 28 april een wapenstilstand sloten, waarmee ook de grote steden bevrijd waren. Daarom beschouwen veel Nederlanders de Canadese veteranen als hun bevrijders.