Tentoonstelling 'THE BEST OF PCB (Press Cartoon Belgium)'

28/10/2008 11:58

Internationaal Perscentrum Vlaanderen

Van 27 oktober af loopt in het Internationaal Perscentrum Vlaanderen (IPV) de tentoonstelling "The Best of PCB(Press Cartoon Belgium)".
Een willekeurige greep van 30 cartoons uit bijna tien jaar Belgische pers

In 1999 werd de PCB-prijs, de enige in België bestaande onderscheiding voor getekende journalistiek, in het leven geroepen. Sindsdien wordt elk jaar het werk bekroond van cartoonisten, gepubliceerd in voor het brede publiek toegankelijke kranten, weekbladen of tijdschriften. Stuk voor stuk beklijvende tekeningen, waarmee de auteurs op hun heel eigen manier commentaar leveren op de actualiteit in al haar facetten. Onder invloed van de PCB groeit de belangstelling voor de cartoon en de cartoonisten gestaag. Naast de gevestigde waarden (Gal, Zak, Jeroom, Karl, Kamagurka-) zien we jaar na jaar heel wat nieuwkomers - soms ludiek en hilarisch, vaak ook vlijmscherp en cynisch - hun ding doen tussen de krantenkolommen. Denk bijvoorbeeld maar aan Canary Pete, Johan, Marec, Quirit, e.v.a.. In samenwerking met PCB brengt het IPV een "Best of" van de bekroonde en genomineerde cartoons uit een periode van bijna 10 jaar Belgische pers.

http://www.presscartoon.com/

Aartsmoeilijke selectie

Wie de jaarproductie volgt van de Belgische cartoonisten die dag in dag uit al tekenend commentaar uitbrengen op de politieke, sociale en culturele actualiteit, harkt een indrukwekkende stapel bij elkaar. Dat is nu net wat het selectiecomité van de PCB (Press Cartoon Belgium) doet: trouw en verbeten het hele jaar door elke gepubliceerde cartoon tegen het licht houden en enkele honderden ervan voorleggen aan de jury.

Alle cartoonisten mogen zelf ook een keuze sturen van hun beste gepubliceerde werk. Uit de selecties van het comité én van de cartoonisten, kiest de jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de academische, artistieke, politieke en mediawereld 120 'genomineerde' cartoons die worden gebundeld in het jaarboek, uitgegeven bij Van Halewyck, en tentoongesteld op het Internationaal Cartoonfestival van Knokke-Heist.
Onder die 120 nominaties wordt dan tenslotte dé winnaar aangeduid van de grote PCB-prijs. Die wordt hem of haar overhandigd op de prijsuitreiking in Knokke-Heist..

De expo praktisch
WAAR
Gelijkvloerse exporuimte van het Internationaal Perscentrum Vlaanderen (IPV)
Grote Markt 40 - 2000 Antwerpen
WANNEER
Vanaf 27 oktober 2008. Open op werkdagen van 11u tot 17u.
De toegang is gratis.

Meer info:
Micky Ryckaert,
Secretariaat
Internationaal Perscentrum Vlaanderen
Grote Markt 40
2000 Antwerpen
Tel +32 3 225 15 64
Fax +32 3 232 21 30
info@ipvlaanderen.be
www.ipvlaanderen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel