104 kinderen vrijgelaten uit gevangenis in Somaliland 29 oktober 2008, Nairobi - In Somaliland is vana f april 2008 een nieuwe wet voor jeugdrechtvaardigheid van kracht gegaan. Naar aanleiding hiervan zijn dinsdag 21 oktober 104 kinderen tussen de 15 en 18 jaar vrijgelaten uit de gevangenis. De vrijlating van de kinderen was een presidentieel besluit waarbij Eid Al Fitr (het Suikerfeest) werd herdacht. De nieuwe wet zorgt ervoor dat de rechten van kinderen in juridisch opzicht worden beschermd. De verantwoordelijke leeftijd is bijvoorbeeld verhoogd naar 15 jaar en gevangenneming van kinderen mag pas als laatste middel worden gebruikt. Wereldwijd zitten 1 miljoen kinderen vast in gevangenissen. Velen van hen worden gevangengenomen voor spijbelen, landloperij, roken, of voor het niet gehoorzamen van hun ouders.

De nog maar 15-jarige Ahmed was één van de kinderen die dinsdag werd vrijgelaten. "Ik was erg bang in de gevangenis" vertelde hij. "Ik zat in dezelfde cel als een man die zijn vader had vermoord. We zaten ook vol met luizen en kregen geen goed onderwijs". De 17-jarige Jama zat vast vanwege het verstoren van een bruiloft. Hij zei, "Ik wil nooit meer terug naar de gevangenis. De gesprekken met de andere gevangenen gingen alleen maar over criminele activiteiten".

Het beschermen van kinderrechten Het Justice for Children Project, een samenwerkingsverband tussen Unicef en het UNDP Recht en Veiligheidsprogramma, zorgde voor begeleiding om de vrijgelaten kinderen te helpen re-integreren in hun eigen gemeenschappen. De meeste kinderen werden gevangengenomen voor spijbelen, landloperij en voor het niet gehoorzamen van hun ouders. Na hun vrijlating werden de kinderen voorzien van kleding, voedselrantsoenen en transport van en naar hun woonplaats. Diegenen zonder ouders werden aangemoedigd zich in te schrijven voor een voorlichtingsbijeenkomst over beroepsopleidingen.

Het project Justice for Children zorgt ervoor dat lokale gemeenschappen een veilige omgeving creëren waar de kinderen naar terug kunnen keren. Het is de bedoeling dat de vrijgelaten kinderen niet worden gestigmatiseerd maar juist worden ondersteund om hun verantwoordelijkheid en productiviteit te verhogen. In verschillende gemeenschappen zijn speciale comités opgericht die onderwijsprogramma's bieden aan kinderen die in aanraking zijn gekomen met de wet.

Christian Balslev-Olesen, directeur van Unicef in Somalië, juicht het presidentiële besluit en de initiatieven van de Somalische autoriteiten toe. Hij stelt vast, "De nieuwe wet zal een eerlijker rechtssysteem voor kinderen garanderen en de mensen bewust maken van de noodzaak om kinderen te beschermen wanneer zij in contact komen met de wet". De manager van UNDP's Recht en Veiligheidsprogramma, Alejandro Bendaña vindt dat het Justice for Children project de rechterlijke macht, de misdaadbestrijding en de mensenrechten in Somaliland heeft versterkt. Hij zegt ook, "We verwachten dat de nieuwe wet veel vaker gebruikt zal worden om gevangenneming van kinderen te voorkomen'.