Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 29 oktober 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGMo-2008/4038 2080902830 Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij beantwoord ik de vragen gesteld door het lid Van der Ham over de scenario's voor milieudifferentiatie in de kilometerprijs.


1. Wat is de stand van zaken ten aanzien van de uitvoering van de motie- Van der Ham/Duyvendak1 waarin de regering wordt verzocht om te komen met een aantal mogelijke scenario's voor milieudifferentiatie in de kilometerprijs, zowel in tarief als in grondslag, en de daarbij horende milieueffecten?


1. De uitvoering van de motie van Van der Ham/Duyvendak inzake de verwachte milieueffecten van de kilometerprijs heb ik ter hand genomen. Naar aanleiding van de motie zal ik, zoals toegezegd, met betrekking tot het gekwantificeerde milieudoel in de wet en de memorie van toelichting van het wetsvoorstel Kilometerprijs verwijzen naar de milieudoelstellingen in de Nota Mobiliteit, het programma Schoon en Zuinig en het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). In het programma Schoon en Zuinig wordt nu rekening gehouden met een CO2- reductie van 2 Mton als gevolg van de kilometerprijs. De planbureaus hebben echter aangegeven dat het effect bij 100% afbouw van de BPM aanmerkelijk groter is. Dit geldt navenant voor de luchtverontreinigende stoffen. De extra milieuwinst is mede afhankelijk van de vormgeving en differentiatie van het kilometertarief.


1 Kamerstuk 31 305, nr. 59, vergaderjaar 2007-2008 Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGMo-2008/4038

Met betrekking tot de milieudifferentiatie heb ik inmiddels een aantal scenario's uitgewerkt. Deze zijn recent besproken met onze maatschappelijke partners. De resultaten van die bespreking worden nu verwerkt. Het effectenonderzoek kan derhalve elk moment van start gaan. De resultaten daarvan zijn begin 2009 beschikbaar. De bevindingen worden meegenomen in het wetsvoorstel dat begin 2009 ter behandeling aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.


2. Kunt u deze scenario's aan de Kamer doen toekomen voordat u het wetsvoorstel inzake de kilometerprijs aan de Raad van State stuurt, zodat discussie hierover kan plaatsvinden en de Raad van State zonder vertraging over het juiste scenario kan adviseren? Kunt u uw antwoord toelichten?


3. Worden er, conform de motie, in de scenario's zowel de effecten inzake het behalen van doelen met betrekking tot CO2 uitstoot, als de verbetering van luchtkwaliteit (fijnstof/NOx) meegenomen? Kunt u uw antwoord toelichten?


2 en 3. In genoemde scenario's bekijk ik zowel de grondslag gewicht als een grondslag gebaseerd op CO2-uitstoot, waarbij ik in beide gevallen kijk of het mogelijk is om ook op basis van euroklassen te differentiëren (betrekking hebbend op luchtkwaliteit). Ook de brandstofsoort wordt in deze scenario's meegenomen.

Een zinvolle discussie over de verschillende scenario's kan pas gevoerd worden als de effecten daarvan bekend zijn. Volgens planning zijn zoals gezegd de resultaten van de effectenonderzoeken begin 2009 beschikbaar, in de periode dat ook het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. De trajecten van onderzoek en wetgeving lopen in dezen dus in grote mate parallel.

Overigens zal ik - zoals gesteld in ´Starten met de kilometerprijs´ (d.d. 30 november 2007) - in de kilometerprijs zoveel mogelijk aansluiten bij de differentiaties in de autobelastingen op het moment van omzetting. Op basis van de huidige voorstellen voor het belastingplan zal de belasting op personenauto's en motorrijwielen (BPM) op het moment van omzetting zijn gebaseerd op de CO2- uitstoot van de personenauto. De motorrijtuigenbelasting (MRB) voor personenauto's is thans gebaseerd op gewicht en brandstofsoort. Het voornemen is de MRB voor dieselpersonenauto's nader te differentiëren op Euroklasse.2


2 Zie de zogenoemde vergroeningsbrief van 30 mei 2008, Kamerstukken II 2007/08, 31 492, nr. 1, blz. 5
---

VenW/DGMo-2008/4038

4. Wanneer zult u de Kamer conform de motie, voorafgaand aan het wetsvoorstel aangaande kilometerbeprijzing, een voorstel voor een gekwantificeerd milieudoel doen toekomen?

4. Conform mijn toezegging tijdens het VAO van 3 juli 2008 zal ik verwijzen naar de doelstellingen in de Nota Mobiliteit, Schoon en Zuinig en het NSL, opgenomen in de considerans en memorie van toelichting van de wet.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---