Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Gemeente blij met financiele injectie voor Oldenzaal Centraal

gepubliceerd op : 29-10-2008

Het project Oldenzaal Centraal krijgt van het rijk een financiële tegemoetkoming van vijf miljoen euro. Het geld is een belangrijke impuls voor de plannen om in een groot gebied rond de Oldenzaalse stationsomgeving een hoogwaardige woonmilieu te realiseren.

De gemeente ziet de financiële injectie daarnaast als een erkenning van het belang van Oldenzaal Centraal voor de stad en de regio. De verwachting is dat nu ook de provincie en de Regio Twente een financiële bijdrage zullen verstrekken.

Oldenzaal Centraal
Via het project Oldenzaal Centraal wordt een groot gebied (ca. 38 ha) rondom het station in Oldenzaal herontwikkeld. Een zeer belangrijk element in die plannen wordt gevormd door de doorgaande spoorverbinding vanaf Hengelo richting Duitsland. Om in het gebied een hoogwaardig woonmilieu te kunnen ontwikkelen wordt gestreefd naar een verdiepte aanleg van het spoor over een lengte van ongeveer 1300 meter. Ook het saneren van het voormalige terrein van de Gogas-gasfabriek, realisatie van het Zorgplein van het Medisch Spectrum Twente en een betere stedenbouwkundige aansluiting van Oldenzaal-Zuid op het centrum spelen een rol in het project.

Kosten
In totaal is voor de gebiedsontwikkeling van Oldenzaal Centraal ruim 25 miljoen euro nodig. De verdieping van het spoor is begroot op 80 miljoen euro. Met de rijksbijdrage van 5 miljoen euro kan in de komende jaren de opknapbeurt van de stationsomgeving worden afgerond en het industriegebied ten zuiden van de spoorlijn worden aangepakt. De rijkssteun voor Oldenzaal Centraal komt uit een fonds van 165 miljoen euro dat op verzoek van de Tweede Kamer beschikbaar is gesteld om de realisatie van regionale infrastructuurprojecten te kunnen bespoedi-gen.

Wethouder Rob Welten verwacht dat ook de provincie en de Regio Twente (via de Agenda voor Twente) Oldenzaal Centraal financieel gaan ondersteunen. De provincie heeft eerder al een bedrag van minimaal een miljoen euro toegezegd. Welten: "Oldenzaal Centraal helpt om van de regio Twente een aantrekkelijke woon- en werkomgeving te maken."