D66

Zero-tolerance beleid slecht voor volksgezondheid

27 oktober 2008

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil dat de regering kritisch kijkt naar het zero-tolerance beleid bij grote dancefeesten. Hij heeft het kabinet schriftelijke vragen gesteld om opheldering te vragen over uitspraken van de Belangen Vereniging Dance (BVD). Die stelt dat organisatoren geen informatiepunten van bijvoorbeeld de Jellinek kliniek toelaten uit angst met drugs in verband te worden gebracht en hun vergunning te verliezen.

Terugdringen van gezondheidsrisico's

Van der Ham: "Ons drugsbeleid moet natuurlijk in de eerste plaats gericht zijn op het terugdringen van gezondheidsrisico's. Maar als er geen voorlichting is op feesten komt dit in het gedrang." Het is bekend dat bezoekers van dance-feesten vlak voor het feest grote hoeveelheden drugs in één keer nemen, uit angst gepakt te worden. "Dit gedrag wordt veroorzaakt door het zero-tolerance beleid", meent de sociaal-liberaal. "In het belang van de volksgezondheid moeten we hiermee stoppen."

Willekeur bij fouilleren

Het D66-Kamerlid zet vraagtekens bij de willekeur waarmee feestgangers worden gefouilleerd: "Iedereen uit de rij kan zonder aanleiding gefouilleerd worden." Van der Ham hekelt dat willekeurige beleid. "Het tast mensen aan in hun privésfeer en is niet goed voor de volksgezondheid."

Lees hier de Kamervragen van D66 over het zero-tolerance beleid bij dancefeesten.