Gemeente Duiven


JIP DUIVEN heropend

---


Afgelopen zondag was de feestelijke heropening van het Jongeren Informatie Punt (JIP) Duiven. Het JIP is een plek in de bibliotheek van Duiven waar jongeren terecht kunnen met uiteenlopende informatie- en adviesvragen. Het JIP had al een plek in de bibliotheek, maar doordat de aanloop van jongeren zo groot was, werd het daar te klein. Op de nieuwe stek is meer ruimte en zijn meer voorzieningen.

Het JIP is elke werkdag open van 14.00 tot 17.00 uur. Jongeren kunnen dan vrijblijvend binnenlopen of MSN-nen met het JIP. In de folderrekken staan folders over onder andere school, werk, wonen, recht, vrije tijd, gezondheid, alcohol en drugs, seksualiteit, (kop)zorgen en huisvesting en er staan ook 4 JIPcomputers waar informatie opgezocht kan worden.
Er is informatie over alle thema's waar jongeren op de weg van de prepuberteit tot en met volwassenheid mee te maken (kunnen) krijgen. In deze periode vinden er belangrijke veranderingen plaats en elke leeftijdsfase brengt bepaalde vragen met zich mee. In het JIP krijgen de jongeren een feitelijk en begrijpelijk antwoord op hun vraag. Verder bestaat de mogelijkheid zelf informatie op te zoeken en krijgen de jongeren ondersteuning bij het interpreteren en toepassen van de informatie. Er zit vaak een lange periode tussen een onrust die voortkomt uit een gebrek aan informatie en het daadwerkelijk kunnen formuleren van een vraag. Daarom wordt er de tijd genomen voor de jongeren en kunnen zij ook altijd terecht voor gewoon een praatje.

Daarnaast kunnen jongeren ook terecht voor praktische ondersteuning bij bijvoorbeeld het schrijven van een sollicitatiebrief, een bezwaarschrift of het (digitaal) invullen van formulieren. Ook organiseert het JIP voorlichtingsactiviteiten. Deze activiteiten kunnen plaatsvinden in het JIP of in de bibliotheek, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs zoals "de Dag van Liefde" op het Candea College en de JIP voorlichtingen in het basisonderwijs.

Verder werkt het JIP nauw samen met de jongerenwerkers van Mikado. Samen zorgen de JIP medewerkers en de jongerenwerkers ervoor dat de jongin.duiven en jongin.westervoort sites niet alleen een site vóór jongeren is, maar vooral ook een site dóór jongeren.

Soms zijn de mogelijkheden van het JIP helaas niet toereikend om een vraag te beantwoorden, bijvoorbeeld vanwege de ernst van de problematiek. Het JIP verwijst de jongere dan door naar een organisatie die wel de vereiste informatie of hulpverlening kan bieden. Zo vervult het JIP een brugfunctie tussen de jongere en andere instanties.
Zou u graag wat meer willen weten over het JIP? Loop gerust eens binnen of neem contact op via jip@duiven.nl of telefonisch via (0316) 28 22 66.