GroenLinks

Oppositiepartijen willen parlementair onderzoek naar kredietcrisis

29 oktober 2008

Op initiatief van GroenLinks pleiten de fractievoorzitters van alle oppositiepartijen (behalve de SGP) voor een parlementair onderzoek naar de kredietcrisis. Zij doen dat in een opinieartikel dat vanochtend in NRC Next is verschenen.

Femke Halsema, Mark Rutte, Agnes Kant, Alexander Pechtold, Marianne Thieme, Rita Verdonk en Geert Wilders stellen dat de ongekende omvang van de kredietcrisis veel vragen oproept. Hoe heeft het zover kunnen komen? Was het toezicht in Nederland op orde? Bestrijden de autoriteiten de crisis op de juiste manier? Heeft de staat juist geopereerd ten aanzien van ABN AMRO? Was het parlement in staat om voldoende controle uit te oefenen? Welke maatregelen moeten we nemen om ons financiële stelsel beter te laten functioneren en de kans op herhaling te minimaliseren?

De oppositiepartijen roepen CDA, PvdA en ChristenUnie op om het voorstel voor een parlementair onderzoek te steunen. Binnen afzienbare tijd zullen regeringen en toezichthouders met allerlei voorstellen komen om het financiële stelsel te versterken. Het is in ons aller belang dat het parlement in alle openbaarheid op basis van grondig en diepgaand onderzoek hierover een goed oordeel kan vellen en mogelijk aanvullende voorstellen kan doen.

Femke Halsema

Het opinieartikel is te lezen via: http://start.groenlinks.nl/oppositiepartijen-willen-parlementair-onderzoek-naar-kredietcrisis