Ingezonden persbericht


Persbericht WECF: Landbouw, Chemie, Kinderen, Europese Unie

Pesticiden tasten niet alleen zenuwstelsel insecten aan, ook dat van kinderen!

Wetenschappers en vrouwenorganisaties roepen Europese politici op tot verbod schadelijke bestrijdingsmiddelen nu nieuwe studies laten zien dat veel bestrijdingsmiddelen schadelijk zijn voor hersenontwikkeling foetus en kind

Utrecht, 29 oktober 2008 - Pesticiden zijn een belangrijke oorzaak van schade aan de hersenontwikkeling voor en na de geboorte. Van de ruim 200 stoffen die als schadelijk voor de hersenen worden gezien, bestaat bijna de helft uit pesticiden. Het Europees Parlement stemt volgende week over striktere regulering van schadelijke stoffen in bestrijdingsmiddelen. Vrouwenorganisaties die samenwerken in het netwerk van Women in Europe for a Common Future (WECF) roepen op tot een verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen nu nieuwe studies laten zien dat bepaalde stoffen schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling van foetus en kind.

Professor Grandjean van de Harvard Medical School in Boston, sprak op 7 oktober tijdens een door Europarlementarier Dorette Corbeij en WECF georganiseerde bijeenkomst in het Europees Parlement over de gevolgen voor het ongeboren kind door blootstelling aan kleine hoeveelheden pesticiden. Grandjean dringt aan op striktere beschermingsmaatregelen. Grandjean stelt: "Veel pesticiden zijn speciaal gemaakt om het zenuwstelsel van insecten aan te tasten. Helaas hebben mensen een biochemie die veel lijkt op die van insecten. Daarom is de ontwikkeling van het menselijk brein gevoelig voor pesticiden. Volgens Grandjean heeft mogelijk wereldwijd één op de zes kinderen schade in de hersenontwikkeling, deels door neurotoxische stoffen zoals pesticiden.

Op 22 oktober verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift "Environmental Health" een wetenschappelijke publicatie van o.a. Grandjean waarin beschreven wordt dat veel van de in de EU nu nog toegestane pesticiden neurotoxisch (giftig voor het zenuwstelsel) zijn.

In september j.l. bracht een gezaghebbende internationale groep van 180 wetenschappers, het Collegium Ramazzini, ook al een manifest uit gericht aan de Europese Unie. Daarin doen zij een dringende oproep tot het verbieden van bepaalde groepen pesticiden. Het gaat daarbij om stoffen die kankerverwekkend of hormoonverstorend zijn, vruchtbaarheids-stoornissen of geboorteafwijkingen kunnen geven, of het afweersysteem of de hersenen en het zenuwstelsel kunnen beschadigen.

Recent bleek uit uitgelekt EU onderzoek dat bijna de helft van groenten, fruit en granen aantoonbare resten pesticiden bevatten. De meeste zitten weliswaar onder de huidige wettelijke normen, maar deze zijn gebaseerd op verouderde aannames en houden onvoldoende rekening met nieuwe kennis over schade aan de ontwikkeling van de foetus en het jonge kind .

De agrarische sector en de bestrijdingsmiddelenindustrie schermen met dreigende productieverliezen. Volgens WECF dreigt het lawaai uit de sector ten onrechte het gezondheidsbelang te overstemmen en gaat het naar schatting om een uitfasering van slechts 5% - de meest gevaarlijke - van de nu gebruikte stoffen. Daarom vraagt WECF de Europarlementariers de gezondheid bij de komende stemming voorop te stellen, en wijst daarbij ook op het onderzoeksrapport dat in september is uitgebracht op verzoek van het Europees Parlement. Marie Kranendonk, voorzitter van WECF: "Dat onderzoeksrapport constateert dat boeren, hun gezinnen en medewerkers zelf het meeste risico lopen, dat hun kinderen meer kans hebben op schade aan de hersenontwikkeling en dat hersentumoren en non-hodgkin lymfomen relatief vaker bij deze kinderen voorkomen".

Marie Kranendonk: "Een goede bestrijdingsmiddelwetgeving zal de boeren en hun gezinnen en de hele bevolking beter beschermen en zal het bedrijfsleven aanzetten om veiliger gewasbeschermingmethoden en middelen te gebruiken en te ontwikkelen. De winst aan de kant van de volksgezondheid kan de overheid gebruiken om de agrarische sector te ondersteunen bij een snelle aanpassing aan de nieuwe regels."

Bijlage: brief WECF aan EP leden

WECF is een netwerk van 100 vrouwenorganisaties in 40 landen in de EU en Oost Europa, met hoofdkantoren in Frankrijk, Duitsland en Nederland. WECF werkt met veel lokale partnerorganisaties aan gezondheid en leefomgeving, variërend van het bouwen van sanitaire voorzieningen in arme regio's tot lobbyen voor een verbod op gevaarlijke stoffen in cosmetica en speelgoed. Zie ook www.wecf.eu.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

Chantal van den Bossche, persvoorlichter WECF (m) +31-6.28129992 email:Chantal.vandenbossche @ wecf.eu

Marie Kranendonk, voorzitter WECF, +31-6.53556941