Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Nederland en Zuid-Korea willen meer samenwerken

29 okt 2008 | Nederland en Zuid-Korea zijn belangrijke economische partners en delen veel normen en waarden, bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten en democratie. Bredere en diepere samenwerking is daarom in het belang van beide landen. Dat verklaarde minister Verhagen dinsdag na afloop van een tweedaags werkbezoek aan Zuid-Korea.

Nergens in Azië investeerde Nederland vorig jaar zoveel als in Zuid-Korea. Het is de op één na grootste handelspartner van Nederland op het continent. Er zijn vijftig Nederlandse bedrijven actief, en ING Life is er met negenduizend werknemers de grootste buitenlandse werkgever. Zowel Nederland als Zuid-Korea zijn kenniseconomieën die willen uitgroeien tot logistieke centra van wereldformaat.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) besprak met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Yu Myung-hwan de regionale situatie, de wereldwijde financiële crisis, de handelsrelaties met de Europese Unie en het investeringsklimaat voor Nederlandse bedrijven. 'We zijn het er roerend over eens dat protectionisme de problemen in deze economische tijd alleen maar zou verergeren', aldus Verhagen. 'Landen moeten zich niet naar binnen keren, maar zoveel mogelijk barrières voor handel en investeringen uit de weg ruimen.'

Zuid-Korea, dat aan drie kanten is omgeven door zee en veel laagliggende gebieden kent, is nieuwsgierig naar de Nederlandse expertise op het gebied van watermanagement. Op verzoek van de Koreanen overhandigde minister Verhagen zijn ambtgenoot een vertaald exemplaar van het onlangs verschenen rapport van de Deltacommissie.

Nederland en Zuid-Korea willen ook meer samenwerken op het gebied van onderwijs en cultuur. In de hoofdstad Seoul opende minister Verhagen een steunpunt voor de promotie van het Nederlandse hoger onderwijs en de uitwisselingen van studenten en wetenschappers.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Vlag van Zuid-Korea
Gerelateerde informatie

* Informatie over de republiek Korea

Bijlagen

* Nederlandse betrekkingen met Zuid-Korea