Eerste gladheid van het seizoen


Alleen bruggen zijn gestrooid

VELP, 20081029 -- De strooidiensten moesten vanochtend voor het eerst dit seizoen in actie komen. Volgens meteoroloog William Huizinga van WeerOnline.nl zijn vooral bruggen gestrooid, want alleen daar was gevaar voor gladheid: "De wegen werden niet glad omdat de ondergrond nog vrij warm is." Voorzover bekend heeft het verkeer geen last gehad van de gladheid.

De Middachtenbrug in de A348 bij Rheden werd het koudst met een oppervlaktetemperatuur van -2,8 graden Celsius. Voor gladheid is de temperatuur van het wegdek belangrijk. Met het Gladheidsmeldsysteem (GMS) van Rijkswaterstaat worden in het hele land de wegdektemperaturen op kritieke punten gemeten.


Het wegdek van de Kreekrakbrug in de A58 bij Rilland kwam circa 1 graad onder nul, evenals de brug over de IJssel in de A12 bij Velp, de brug in de N331 bij Hasselt (Ov) en de brug over de IJssel bij Kampen. Verder zijn de Maasbruggen in Limburg in de A2 en de bruggen in de A1 tussen Eemnes en Amsterdam gestrooid. Veel gemeenten hebben hebben vannacht de lokale bruggen gestrooid om ongelukken te voorkomen.


De komende nachten is er opnieuw kans op gladheid op bruggen en viaducten. Tegen het weekend neemt de kans op gladheid af.

http://www.weeronline.nl





ingezonden persbericht