12.000 men sen verliezen AWBZ zorg

28/10/2008 13:09

Federatie Opvang

Als de AWBZ bezuinigingen op donderdag a.s. in de Tweede Kamer worden goedgekeurd, verliezen dak- en thuislozen en slachtoffers van huiselijk geweld zorg. De AWBZ zorg stelt hen nu in staat zelfstandig te wonen of een nieuw leven op te bouwen zonder geweld. De Federatie Opvang voorziet terugval, verwaarlozing, vervuiling, overlast, geweld, misbruik en opnieuw dakloosheid als gevolg van de maatregelen.

Op 30 oktober a.s. spreekt de Tweede kamer met staatssecretaris van VWS, mevrouw Bussemaker, over de AWBZ bezuinigingsmaatregelen. Als de bezuinigingen in de Tweede Kamer worden goedgekeurd, verliezen per januari 2009 ten minste 5.000 mensen hun recht op zorg omdat hun psychiatrische stoornissen als te licht worden beoordeeld door het indicatieorgaan. Daar bovenop verliezen 7.000 dak- en thuislozen en cliënten van de vrouwenopvang AWBZ zorg vanwege het wegvallen van de psychosociale grondslag.

De Federatie Opvang, de brancheorganisatie voor maatschappelijk- en vrouwenopvang, pleit voor een zorgvuldige heroverweging en ten minste een jaar uitstel van de AWBZ maatregelen. De maatregelen zijn onduidelijk, niet uitgewerkt en daardoor slecht uitvoerbaar. Een zorgvuldige uitvoering is noodzakelijk om te voorkomen dat dak- en thuislozen en slachtoffers van huiselijk geweld tussen wal en schip terecht komen.

Ineke Smidt, directeur van de Federatie Opvang: "Ook de kosten voor de maatschappij lopen op als deze maatregelen worden goedgekeurd. Ik verwacht een toename van schulden, uithuiszettingen, criminaliteit en opnamen in de intramurale gezondheidszorg."





http://www.opvang.nl