Gemeente Dordrecht

Eulerlaan in Sterrenburg meest geschikte locatie voor hostel

Locatie nieuwe opvang voor verslaafden bekend

Het hostel voor opvang van dakloze verslaafden in Dordrecht wordt gevestigd aan de Eulerlaan in de wijk Sterrenburg. Dit heeft het college van Burgemeester en Wethouders vandaag besloten na unanieme voordracht door een breed samengestelde projectgroep. Het hostel is een woonvoorziening waar dak- en thuislozen weer een menswaardig bestaan krijgen. De gemeente licht de keuze toe tijdens een informatieavond voor omwonenden op donderdag 30 oktober.

Het nieuwe hostel is een woonvoorziening met 24-uurs begeleiding. Het is een thuis voor mensen die op straat leven, verslaafd zijn en geen aansluiting vinden bij bestaande hulpverlening. De bewoners krijgen een eigen kamer, kunnen geleidelijk aan weer wennen aan een normaal dagritme en krijgen een individueel begeleidingsplan. De gemeenteraad van Dordrecht besloot vorig jaar unaniem dat er zo'n voorziening komt in Dordrecht. De bewoners zwerven niet langer op straat; overlast op straat wordt erdoor beperkt.

Zoektocht
Samen met het Leger des Heils, Bouman Geestelijke Gezondheidszorg, De Grote Rivieren, politie, GGD, het Cliënten belangenbureau en woningcorporaties is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het vinden van een geschikte locatie én een goede inhoudelijke opzet (zorgaanbod). De selectiecriteria werden vooraf vastgelegd in een plan van aanpak. De locaties zijn aangedragen door de leden van de projectgroep. Ook werd een oproep geplaatst in een huis-aan-huisblad. Vijftig mogelijke locaties zijn onderzocht. De Eulerlaan werd unaniem voorgedragen als de meest geschikte plek. De locatie is tijdig beschikbaar, gunstig gelegen in een woonwijk en ten opzichte van voorzieningen.

Aan de Eulerlaan is nu nog het Stedelijk Dalton Lyceum gehuisvest, dat in fases verhuist naar het Leerpark. De gemeente ontwikkelt in samenspraak met omwonenden een visie voor het terrein, waarin het hostel een gegeven is. Het hostel wordt straks gerund door het Leger des Heils en wordt nieuw gebouwd. Woningcorporatie Progrez realiseert de nieuwbouw.

Informatiebijeenkomst
De informatieavond wordt gehouden op donderdag 30 oktober vanaf 19:30 uur in de aula van het Stedelijk Dalton Lyceum aan de Eulerlaan 51. Omwonenden krijgen een toelichting van gemeente (locatiekeuze en beheergroep) en het Leger des Heils (wat is een hostel, wat is het niet). Ook kunnen zij zich aanmelden als lid van de beheergroep. De leefbaarheid en veiligheid in de openbare ruimte rondom het hostel mogen niet verslechteren als gevolg van de komst ervan. De beheergroep werkt daaraan onder leiding van een onafhankelijk voorzitter.

Datum 28 oktober 2008
Redactie Karin Notenboom
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 69 08