Macaw beste werkgever van Nederland; Rabobank op twee

30/10/2008 13:22

Creative Venue BV

Macaw beste werkgever van Nederland; Rabobank op twee

Haarlem, 30 oktober 2008 - Voor het eerst staat een ict-bedrijf op nummer één van de top vijftig van Intermediairs Beste Werkgevers. Macaw mag zich de prettigste werkgever van Nederland noemen. Op nummer twee staat de Rabobank (die sinds de kredietcrisis meer open sollicitaties krijgt dan voorheen). De gemeente Zwolle, de beste non-profitwerkgever, staat op de derde plaats.

Macaw dankt zijn eerste plaats vooral aan de tevredenheid van de mensen die er werken. Werknemers waarderen de inhoud van hun werk met een 8,7. De vrijheid om het werk zo in te richten als zij zelf willen, krijgt een 8,4 en de werksfeer zelfs een 8,9 (dat laatste is niet zo gek: een keer per jaar gaat het hele kantoor - 170 man - samen op vakantie naar het buitenland. Pooltafel, Xbox en espressoapparaat, vindt men hier niet hip, maar heel gewoon).

De Rabobank heeft van alle banken de meest tevreden werknemers én van alle bedrijven de op een na riantste arbeidsvoorwaarden (bijvoorbeeld hoge gemiddelde startsalarissen: 8E. 38.681,-). De werktevredenheid krijgt een 7,5.

De gemeente Zwolle kan als overheidsinstelling gemakkelijk de concurrentie aan met de zakenwereld: de organisatie heeft van alle bedrijven de beste arbeidsvoorwaarden (zeer hoge startsalarissen, veel ontwikkelingsmogelijkheden en ruimte voor ondernemerschap)

De hoogste nieuwe binnenkomer is Achmea met uitstekende arbeidsvoorwaarden, zoals kortingen op verzekeringen, leningen en reizen, en mogelijkheid tot een internetcoach. De meest tevreden werknemers van Nederland (met helaas wat minder goede arbeidsvoorwaarden) werken bij ict-bedrijf TopDesk. Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek 2008 combineert twee onderzoeken: dat naar de beste arbeidsvoorwaarden (111 bedrijven deden hieraan mee) én dat naar de tevredenheid van de werknemers (77 van de 111 bedrijven lieten hun werknemers ook aan dit tweede onderzoek deelnemen).

Bedrijven met goede arbeidsvoorwaarden hebben niet automatisch de meest tevreden werknemers, blijkt uit Intermediair Beste werkgeversonderzoek. Tevredenheid creëer je niet met alleen maar een hoog salaris, auto van de zaak en goed pensioen. Vrijheid in het werk, werkinhoud, doorgroeimogelijkheden en sfeer, zijn bepalend. Een echt goede werkgever biedt echter beide: goede arbeidsvoorwaarden en een prettige werksfeer.