ABVAKABO FNV

Bril niet meer aftrekbaar

Leuk waren de belastingaangiften nooit, maar makkelijker wordt het in 2009 ook niet. Dankzij een wijziging in de regeling Bijzondere Uitgaven zijn nieuwe brillen, hoortoestellen, lenzen, laseroperaties en verschillende andere kosten volgend jaar niet meer aftrekbaar van de belasting. Dat heeft gevolgen voor veel mensen.

Door het vervallen van de aftrekpost Buitengewone Uitgaven worden hulpmiddelen als brillen en lenzen duurder. Je kunt de kosten hiervoor immers niet meer terugvragen van de belasting. Daarnaast stijgt het verzamelinkomen van mensen die geen gebruik meer kunnen maken van de aftrekpost en dat kán gevolgen hebben voor mensen met een zorg- of huurtoeslag. Ymi Knaap van FNV Belastingservice kan er boos om worden: "Geen aftrek meer voor je zorgkosten, en bovendien je toeslagen kwijtraken. Zo word je dubbel gepakt!"

Volgens Knaap blijven tandartskosten aftrekbaar, maar voor bovenmodale inkomens wordt de drempel wel drie maal zo hoog. De veteraan van de FNV Belastingservice raadt ook aan je begrafeniskosten snel te regelen. "Daarvoor hoef je gelukkig niet snel te overlijden", grapt ze. `Maar je kunt een naturapolis afsluiten. Tot 1 januari is die nog aftrekbaar.'

Ten slotte adviseert Knaap goed te kijken naar de voorlopige belastingaanslag voor 2009. `Was je gewend geld terug te krijgen van de belasting, dan zou je volgens je voorlopige aanslag 2009 weer een teruggave kunnen krijgen. Maar pas op: als je de teruggave kreeg omdat je altijd ziektekosten kon aftrekken dan heb je daar in 2009 minder recht op. Alle kans dus dat je dat geld later weer moet terugbetalen, met rente. Dan stapelen de tegenvallers zich flink op.'

FNV-leden die willen weten wat de gevolgen van deze wetswijziging zijn voor hun persoonlijke situatie, kunnen een afspraak maken met de FNV Belastingservice.