Waterschap Roer & Overmaas


kademuren Geul in Valkenburg

Start tweede fase herstel kademuren Geul in Valkenburg

Waterschap Roer en Overmaas start in november met de tweede fase van het herstel van de kademuren van de Geul in Valkenburg. Het betreft de kademuren vanaf de Emmalaan tot aan de Old Hickorybrug in het centrum van Valkenburg. Het waterschap is in nauwe samenwerking met de gemeente Valkenburg aan de Geul bezig met het restauratieproject `Herstel kademuren Valkenburg aan de Geul: meer veiligheid, meer cultuurhistorie en meer natuur'.

Omdat de voetgangersbrug tussen de Pelerinstraat en de Jan Deckerstraat (Old Hickorybrug) slecht is, wordt deze tijdelijk verwijderd en elders opgeknapt. Om de uitvoering van de werkzaamheden aan de kademuren makkelijker te maken, wordt de Old Hickorybrug teruggeplaatst zodra fase 2 geheel klaar is. De geplande einddatum van fase 2 is omstreeks juli 2009.

Op dit moment is de uitvoering van de eerste fase van de herstelwerkzaamheden langs het traject Burgemeester Henssingel en St. Pieterstraat nog in volle gang. De afronding van de eerste fase is begin 2009 gepland. Hier hoeven alleen nog mergelstenen te worden gemetseld tegen de al gemaakte constructieve (betonnen) kademuren en die van de nieuwe vistrap. Ook komt er nog stapelwerk nabij het hertenkampje.

De Provincie heeft dit project subsidie toegekend. Met de herstelwerkzaamheden wil het waterschap de veiligheid waarborgen en de wateroverlast beperken. Daarnaast past het waterschap de lossluizen van de molens in de molentak aan en maakt het de Walramstuw beter regelbaar.