Medicijnen verzieken bodem en water

30/10/2008 08:52

Vereniging Van Milieukundigen

Medicijnvervuiling is een relatief nieuw milieuprobleem uit onverwachte hoek, zo blijkt uit een artikel in Tijdschrift Milieu dat vandaag is verschenen. Medicijnresten vervuilen in toenemende mate bodem en water. Voor een efficiënte aanpak van dit vraagstuk zijn in de hele medicijnketen dringend maatregelen nodig.

Medicijnresten zijn afkomstig van het gebruik door zowel dieren als mensen en de verspreiding verloopt via verschillende routes. Jaarlijks verdwijnt alleen al bijna 600 ton antibiotica via urine en mest van dieren rechtstreeks in het milieu. Viskwekerijen lozen medicijnen direct in het oppervlaktewater. Resten van medicijngebruik door burgers komen in het riool terecht via stort van overtollige medicijnen in de gootsteen en het toilet, en (vooral) via de urine en uitwerpselen. Door lekkage vanuit voormalige afvalstortplaatsen en vanuit het rioolstelsel komt een deel van deze stoffen direct in de bodem en het grondwater terecht. Bijkomend probleem is dat de lozing van medicijnresten het rioolwaterzuiveringsproces vertraagt en zorgt voor ophoping van de schadelijke stoffen in het slib. Na passage van de zuiveringsinstallatie komende de schadelijke resten in het oppervlakte-, grond- en drinkwater. Tijdens hevige regenval wordt met medicijnen vervuild water ook direct op het oppervlaktewater geloosd.

Gevolg is dat dieren en planten in het oppervlaktewater en mensen via drinkwater en voeding voortdurend en generaties lang in contact komen met medicijnen en hun omzettingsproducten. Nog onbekend is wat dit alles betekent voor de ecologie van het water of voor de gezondheid van de mens. Beleid om aan deze vervuiling paal en perk te stellen staat nog in de kinderschoenen, zo blijkt uit het artikel in Tijdschrift Milieu. Via overleg, studies, pilots en convenanten hoopt de Nederlandse overheid te komen tot kosteneffectieve acties om de emissies naar het milieu te verminderen. Vooralsnog is echter onzeker hoe dit vorm moet krijgen. Wel dragen de auteurs enkele voor de hand liggende maatregelen aan, waaronder een versnelde vernieuwing van het rioolstelsel, het scheiden van afvalwaterstromen en een instelling- of wijkgerichte reiniging. Een mogelijke brongerichte maatregel is het milieurisico van specifieke medicijnen te communiceren met artsen en psychiaters, apothekers en consumenten. Nog beter is het ontwikkelen van biologisch afbreekbare medicijnen. De meest directe maatregel is gezondheidsbevordering en verantwoord medicijngebruik bij mens en dier.

Tijdschrift Milieu wordt uitgegeven door de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM), telefoon 073-6215985, e-mail: bureau@vvm.info, website: www.vvm.info

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.vvm.info