Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum 30 oktober 2008

Onder embargo tot 20.30 uur vandaag; prijswinnaar is nog niet op de hoogte!

Mirjam BOS Prijs 2008 voor Anne Affourtit

De Mirjam Bos Prijs 2008 is vanavond, donderdag 30 oktober, tijdens de feestelijke première van Giubileo in het Lucent Danstheater in Den Haag, uitgereikt aan Anne Affourtit. Een prachtig danseres, gewend om in de schijnwerpers te staan, heeft nu gekozen voor zeer waardevol werk achter de schermen van de samenleving. Zij wordt door de jury geprezen om haar gewaagde en eigenzinnige keuzes, ongekende doorzettingsvermogen en enorme toewijding om de danskunst in te zetten voor de minderbedeelden.

"Ruim 25 jaar geleden begonnen als een klassieke danseres, die voldeed aan het stereotype beeld van schoonheid, sereniteit en romantiek, koos Anne Affourtit al snel voor meer ongebaande paden. Zij maakte, zeker voor die tijd, gewaagde keuzes en die keuzes is zij blijven maken; niet voor de geëigende weg of een gebaand pad, maar voor inhoud en kwaliteit.", schrijft de jury.

Dansprojecten

Na een carrière in de klassieke en moderne dans besloot Anne Affourtit deze kunstvorm in te zetten voor het stimuleren van de creativiteit, het plezier en vertrouwen van andere mensen. Zo heeft zij tal van projecten geïnitieerd voor geestelijk gehandicapten, gevangenen, daklozen, straatkinderen, vluchtelingen, mensen met Alzheimer en psychiatrische patiënten. Ze werkte ondermeer voor de stichting Dance for All in de townships in Zuid-Afrika, met straatkinderen in Roemenië en Thailand, en vrouwelijke asielzoekers en mensen met Alzheimer in Nederland. De jury roemt haar gewaagde keuzes, toewijding en gedrevenheid, en de resultaten die ze boekt met haar projecten. "Haar huidige werk is onzichtbaar voor het grote publiek en toch dient het grote publiek hiervan te weten", aldus de jury. Uit handen van de vorige prijswinnaar Amy Gale nam Anne Affourtit de prijs, bestaande uit een geldbedrag van E 2.500, in ontvangst.

Mirjam Bos Prijs

De tweejaarlijkse prijs is door choreografe Krisztina de Châtel ingesteld als eerbetoon aan dansmaker Mirjam Bos vanwege haar eigenzinnige en onconventionele prestaties als maker en performer in de Nederlandse dans. De eerste prijs werd in 2001 postuum toegekend aan Mirjam Bos zelf, nadat zij door een tragisch ongeval om het leven kwam. De prijs is met ingang van 2002 gecontinueerd en wordt door een selectiecommissie uitgereikt aan kunstenaars op het gebied van dans, muziek of beeldende kunst die vanuit hun eigen discipline een unieke meerwaarde hebben geleverd aan de danskunst.

De selectiecommissie van de Mirjam Bos Prijs 2008 bestaat uit:
- Anne Karin ten Bosch (beeldend kunstenaar)

- Paul Bronkhorst (loopbaanbegeleider Stichting Omscholingsregeling Dansers, winnaar Mirjam Bos Prijs 2004)
- Krisztina de Châtel (choreografe en artistiek leider Dansgroep Krisztina de Châtel)
- Amy Gale (artistiek leider Dansateliers, winnaar Mirjam Bos Prijs 2006)
- Annemieke Keurentjes (researcher Holland Festival)
- Tim Persent (danser)

In 2006 is de prijs toegekend aan Amy Gale, artistiek leider Dansateliers, in 2004 is de prijs toegekend aan Paul Bronkhorst, loopbaanbegeleider bij Stichting Omscholingsregeling Dansers, en in 2002 is de prijs toegekend aan pianist Gerard Bouwhuis.

Giubileo

Giubileo is de jubileumproductie van Dansgroep Krisztina de Châtel. De première vond plaats op donderdagavond 30 oktober in het Haagse Lucent Danstheater, op uitnodiging van Holland Dance Events en binnen het kader van het Cadance Festival.


---

Voor meer informatie en het volledige juryrapport kunt u contact opnemen met Nicolet Jansen, PR & Marketing Dansgroep Krisztina de Châtel, telefoon 020 - 669 57 55, nicolet@dechatel.nl

Achtergrondinformatie Anne Affourtit

Anne Affourtit studeerde in 1979 af aan de Scapino Dansacademie waarna ze begon als danseres bij Scapino Ballet. Als snel koos ze voor de moderne dans, en volgde een carrière van 27 jaar bij diverse gezelschappen zoals Danskern, Dansproduktie, De Rotterdamse Dansgroep en Dansgroep Krisztina de Châtel. Verder danste Anne in vele adhoc-producties met verschillende choreografen waaronder May O' Donnel, Anna Sokolow, Hans van Manen, William Forsythe, Amanda Miller en Paul Selwyn Norton. Met deze choreografen, gezelschappen en producties nam zij deel aan verschillende binnen- en buitenlandse tournees. In 1987 won ze de Zilveren Dans Prijs en in 1995 ontving ze een prijs van het Dansersfonds 1979 voor haar opmerkelijke carrière. Naast haar dansloopbaan werkte Anne Affourtit met Luc Boyer in mime- voorstellingen en met Johan Simons en Paul Koek in theatervoorstellingen van Theatergroep Hollandia. Vanwege haar fascinatie voor Argentijnse tango verbleef ze bovendien een periode in Buenos Aires. Na en naast haar werk als danseres heeft Anne Affourtit zich toegelegd op dansprojecten met en voor de minderbedeelden en kansarmen in de samenleving. Het merendeel van deze projecten initieert en organiseert zij in het buitenland. In Nederland heeft ze o.a. samen met mensen met Alzheimer en hun familie, gevangenen, en vrouwelijke asielzoekers, gewerkt. Haar rol als sociaal en psychomotorische therapeute geeft haar de kans door middel van dans mensen te stimuleren tot meer creativiteit, plezier en zelfvertrouwen.

Enkele voorbeelden van projecten zijn:

. 2000 in Parma, Italië: dansworkshop en presentatie met geestelijk gehandicapte mensen voor de stichting Ultima Vez;.
. 2001 en 2002 in Nederland: workshops met mannelijke en vrouwelijke gedetineerden;
. 2001 - 2004, Roemenië: dansworkshop en presentatie met voormalige straatkinderen;
. 2001, Kaapstad, Zuid-Afrika: dansworkshop en presentatie met kinderen uit de townships voor de stichting Dance for All;
. 2003 en 2004 in Bosnië: training voor studenten die werken met kinderen in vluchtelingenkampen, voor de stichting Musicians without Borders;
. 2004, Bangkok, Thailand: workshop en presentatie met straatkinderen, gehandicapte kinderen en volwassenen voor de stichting Arts for All Bangkok;
. 2005, asielzoekerscentrum Heemskerk: Women's Delight, een vrouwenproject voor vrouwelijke asielzoekers;
. 2005 (Rotterdam) en 2006 (Amsterdam): project voor en met mensen met Alzheimer en hun familie.


---- --