Gemeente Winterswijk


Raad Winterswijk bespreekt beleid hergebruik gebouwen buitengebied

27 oktober 2008

Winterswijk - Op donderdag 30 oktober bespreekt de raad onder andere de beleidsnota 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies in Winterswijk'. In deze nota staat hoe de gemeente om wil gaan met het hergebruiken van gebouwen in het buitengebied. Naast de nota zelf worden ook twee andere voorstellen behandeld die nauw samenhangen met deze nota. De vergadering begint om 19.30 uur. De vergadering is openbaar en vindt plaats in de raadzaal aan het Mevr. Kuipers Rietbergplein 1.

De beleidsnota 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies in Winterswijk' is een verfijning van het provinciale Streekplan en het regionaal vastgestelde beleid 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies'. Aanleiding hiervoor is dat er nu regelmatig aanvragen ingediend wordenwaarvoor het bestaande beleid onvoldoende houvast biedt. De nota die nu voorligt moet gezien worden als aanvulling op bestaand beleid en geeft een nadere uitwerking voor de Winterswijkse situatie.

Verevening = Tegenprestatie
Vanuit het buitengebied krijgt de gemeente regelmatig verzoeken om bijvoorbeeld een vrijkomende schuur een nieuwe bestemming te geven. De gemeente staat hier in principe positief tegenover, maar hecht tegelijkertijd waarde aan het behouden en verbeteren van de kwaliteit van het buitengebied. Daarom zijn in de nota randvoorwaarden opgenomen en is een vereveningsregeling opgesteld. Door toepassing van de vereveningsregeling wordt bepaald welke bijdrage een initiatiefnemer levert aan de kwaliteit van het buitengebied. De initiatiefnemer wil iets en moet daar als het ware een 'tegenprestatie' voor leveren. In de nota 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies in Winterswijk' stelt de gemeente voor dat indieners van een verzoek om hergebruik altijd een vereveningsbijdrage moeten leveren. Deze moet bij voorkeur ter plekke worden gerealiseerd. Hierbij moet gedacht worden aan landschapsverbetering, verbetering van de recreatiemogelijkheden, verbetering van ecologische kwaliteiten en/of cultuurhistorische kwaliteiten.

Financiële verevening
In een apart voorstel aan de raad wordt voorgesteld om in een aantal gevallen ook financiële verevening toe te staan. Dit kan als er terplekke om welke reden ook geen ruimte is voor verevening. Deze financiële verevening kan bijvoorbeeld in een landschapsfonds worden gestopt, waarmee op andere plaatsen - aan de hand van een Landschapsontwikkelingsplan - wel fysieke verevening plaats kan vinden. Als de raad hiermee instemt wordt dit nog verder uitgewerkt. Uitgangspunt hierbij is dat de financiële verevening kostentechnisch net zo interessant moet zijn als het doen van een fysieke verevening ter plekke. Het mag niet zo zijn dat het aantrekkelijk wordt om verevening 'af te kopen'. De voorkeur gaat daarnaast uit naar verevening ter plaatse boven financiële verevening.

Bovenplanse verevening
Een ander voorstel dat samenhangt met de nota 'Functies zoeken plaatsen zoeken functies in Winterswijk' is bovenplanse verevening. Deze regeling komt erop neer dat gebouwen worden gesloopt op een locatie waar ze niet langer gewenst zijn, om deze vervolgens op een andere locatie terug te bouwen. Om hierbij winst te halen voor landschap, cultuurhistorie en natuur te realiseren mag slechts de helft van het gesloopte oppervlak worden teruggebouwd (met een maximum van 300 m2). Van bovenplanse verevening kan alleen sprake zijn als de nota onvoldoende mogelijkheden biedt. Ook wordt ervan uitgegaan dat de bestemming van de nieuwe locatie niet wijzigt. Vooralsnog geldt de regeling alleen bij woonbestemmingen. Deze regeling wordt geëvalueerd. Als de regeling succesvol blijkt worden de mogelijkheden verkend de regeling verder uit te breiden.