Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 28 oktober 2008

Losse lampjes mogen ook!
Start campagne fietsverlichting

Met het ingaan van de wintertijd gaat de landelijke fietsverlichtingscampagne weer van start. Amsterdam sluit aan met een aantal eigen activiteiten. De boodschap van deze gecombineerde campagne: Losse lampjes mogen ook!

Vanaf 1 november gelden er nieuwe regels voor fietsverlichting: losse lampjes mogen nu ook. Op je jas, tas of lichaam. Zolang ze maar goed zichtbaar zijn. Om deze boodschap goed duidelijk te maken zijn in Amsterdam de volgende activiteiten gepland:

Wielklemactie
Donderdag 30 oktober houden Stichting TeamAlert en de Gemeente Amsterdam bij het Amstelstation in Amsterdam een zogenaamde `wielklemactie' waarbij gratis onveilige fietsen worden opgeknapt en voorzien van fietsverlichting. Het voornaamste doel is om jongeren te attenderen op de risico's die een kapotte of niet zichtbare fiets met zich meebrengt.
Fietsen die bestempeld worden als onveilig worden `geklemd' met een kartonnen wielklem. Daarmee krijgt de eigenaar een uitnodiging om de geklemde fiets gratis te laten verwennen door het reparatieteam.
Een aantal andere activiteiten, als een DJ, een fietsendiefsact, het laten versieren van je fiets en een zenuwslopende `hobbelfietswedstrijd' maken van deze verkeersveiligheidsactie een klein fietsevenement. Bovendien worden er twintig opknapbeurten verloot ter waarde van 50,-.

Lampjesverkoop door studenten
Vanaf 3 november staat de Stichting StudentInzicht met de inval van het donker vier avonden in de stad om tegen gereduceerd tarief lampjes te verkopen aan fietsers die geen licht voeren. Deze studentenactie zal later in Delft en Rotterdam worden herhaald. In Amsterdam zullen zij in elk geval bij de centrumingang van het Vondelpark staan.

Handhaving
Zoals elk jaar speelt ook de politie een belangrijke rol in de fietsverlichtingscampagne. Op verschillende plaatsen en data zal op verlichting worden gecontroleerd.

Zie ook
www.losselampjesmogenook.nl, www.teamalert.nl, www.studentinzicht.nl

Meer informatie
Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, Johanneke Helmers, 020-5565113 Afdeling Voorlichting, Annelies van Dijk, 020-5523409

Bezoekadres
Nieuwevaart 5-9
1018 AA Amsterdam

Postbus 95089
1090 HB Amsterdam
Telefoon 020 556 5000
Fax 020 556 5700
www.ivv.amsterdam.nl