Gemeente Dordrecht

Nieuwe impuls voor het hart van Wielwijk Dordrecht Start bouw woon- en wijkcentrum 'De Compagnie'

Vanmiddag, donderdag 30 oktober om 17.00 uur is de officiële start van de bouw van 'De Compagnie'. Wooncorporatie Woonbron en de gemeente Dordrecht geven dan een belangrijke nieuwe impuls aan het hart van Wielwijk. De Compagnie bestaat onder andere uit zestig ruime appartementen en een nieuw wijkcentrum.

Door het hijsen van vijf vlaggen en het bouwbord starten de werkzaamheden. De gemeente Dordrecht (wethouder Volkshuisvesting, Welzijn en Zorg, dhr. A.T. Kamsteeg), Woonbron Dordrecht (vestigingsdirecteur dhr. A. Oerlemans), ontwikkelaar Kristal (vestigingsmanager, mw. C. Nauta), Aannemingsbedrijf BAM en de bewoners die zich actief inzetten voor de wijkverbetering (bewoner mw. W. Braat) zorgen dat de vlaggen in top komen. Na het officiële gedeelte is er vanaf 19.00 uur een groot feest op het Admiraalsplein met diverse optredens.

De woningen
In de voormalige Ruyterflat komen zestig zeer bijzondere appartementen die perspectief bieden aan starters, doorstromers en mensen die een eengezinswoning inruilen voor een appartement. De wens is om in de plint van het gebouw een HOED realiseren met daarin zorg- en gezondheidsvoorzieningen zoals huisarts, fysiotherapie en een Centrum voor Jeugd en Gezin. De onderhandelingen hierover zijn nog in volle gang.

Het wijkcentrum
Het ontwerp van het wijkcentrum is van de Belgische architect Lucien Kroll in samenwerking met architect Elzinga, die ook 'De Compagnie' en de 'Zilvervloot' ontwierp. Het gebouw beslaat straks ruim 1.150 vierkante meter en krijgt twee verdiepingen; ruimten voor welzijnsactiviteiten beneden en een sportzaal boven. Op het terrein tussen de Van Kinsbergenstraat is het de bedoeling dat er nieuwbouw voor een aantal basisscholen gerealiseerd wordt.

De plannen voor de nieuwbouw dateren van eind jaren '90. In november 2000 sloten de gemeente en Woonbron een samenwerkingsovereenkomst om de woningen en voorzieningen in het hart van de wijk te vernieuwen. Het voormalige wijkcentrum en het sportcentrum stonden op de plek waar nu de Zilvervloot staat. Gemeente en Woonbron komen hun afspraak na, om het wijkcentrum een centrale plek in de wijk te geven. Het wijkcentrum wordt naar verwachting medio 2010 in gebruik genomen en is het tweede 'multifunctionele' wijkcentrum dat Dordrecht bouwt; het eerste is de 'Koloriet' in Oud-Krispijn.

Wielwijk biedt perspectief
In Wielwijk wordt tot 2015 geïnvesteerd in gebouwen, de openbare ruimte, voorzieningen en in de bewoners zelf. Dit gebeurt onder de noemer 'Wielwijk biedt perspectief'. In mei vorig jaar bereikten de gemeente en Woonbron een akkoord over de financiering van de uitvoering. In Wielwijk worden een sociaal en fysiek programma gelijktijdig uitgevoerd. Bewoners zijn actief betrokken bij de ontwikkelingen in hun wijk.

Datum 30 oktober 2008
Redactie Karin Notenboom
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 69 08
Informatie Koert van Oosten
Communicatie Wielwijk
T 06 - 24 80 82 42