Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 30 oktober 2008

In dit persbericht o.a. aandacht voor de discussie over jongerenwerk in de stadsdeelraad afgelopen dinsdag.

Jongerenoverlast Chassébuurt 71% gedaald

Het nieuwe jongerenbeleid werpt zijn vruchten af. Dankzij een goede samenwerking tussen bewoners, het stadsdeel en alle partners (woningbouwcorporaties, politie, straatcoaches, zorginstellingen, jongerenwerk) is in de Chassébuurt het aantal aangiften van overlast over het eerste halfjaar van 2008 met 71% afgenomen ten opzichte van het eerste half jaar van 2007.

Een jaar geleden had De Baarsjes aanzienlijke jongerenoverlast, vooral in de Chassébuurt. Dit heeft geleid tot een aantal maatregelen om de overlast door jongeren terug te dringen. Het gaat hierbij om een brede aanpak, waarbij ook het gezin en vriendengroepen en andere omgevingsfactoren worden meegenomen. Daarnaast is er tijdelijk extra jongerenwerk ingezet voor een specifieke bewonersgroep.

Portefeuillehouder: Arco Verburg

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471

Verdelingsvoorstel Rijksgelden Wijkaanpak

Voor de uitvoering van de buurtactieplannen ontvangt stadsdeel De Baarsjes in totaal 2,9 miljoen euro. Dit is voldoende om alle voorgestelde plannen uit te voeren. De notitie Uitvoeringsplannen beschrijft het verdelingsvoorstel van de Rijksgelden. Nieuw ten opzichte van de plannen van juni is de samenwerking met stadsdeel Slotervaart om een community playground in het Rembrandt Park te realiseren. Verder is er vanuit het Rijk een doeluitkering voor de uitbreiding van de Voorschool beschikbaar gekomen.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Maria Douwes, 06 1611 2535

Scholen zoeken bondgenoten

Het Expertisenetwerk Ouderbetrokkenheid.nl organiseert op verzoek van een aantal basisscholen een uitwisselingsbijeenkomst over het teruglopend aantal leerlingen op basisscholen in Amsterdam. Godfried Lambriex, portefeuillehouder Onderwijs, spreekt op woensdag 5 november om 14.00 uur over wat Stadsdeel De Baarsjes doet om ouderbetrokkenheid op school te stimuleren.

In veel grote steden kampen diverse basisscholen met een teruglopend leerlingenaantal. Hiervoor zijn oorzaken die soms verder strekken dan de school zelf. Maar ook de manier waarop scholen en gemeenten met dit grootstedelijke en maatschappelijke probleem omgaan wisselt. Gemakkelijke oplossingen zijn er niet. De kunst is om de impasse die het onderwerp "teruglopend leerlingenaantal" oproept te doorbreken. Hoe kun je als school de beschikbare speelruimte optimaal benutten? Hoe kunnen scholen elkaar ondersteunen. Op welke manier kun je ouders bereiken en betrekken om meer leerlingen te werven? Maar vooral: wat kunnen ouders als interne bondgenoten betekenen voor een school? Vragen die allemaal aan bod komen tijdens deze bijeenkomst onder leiding van Guido Walraven. Hij is verbonden aan het Landelijk Kenniscentrum Gemengde Scholen en heeft 20 jaar ervaring als onderzoeker en adviseur op het gebied van onderwijs & achterstanden.

Meer informatie over Expertisenetwerk Ouderbetrokkenheid.nl: Malika Maach, 020 - 686 5985

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Meer en gratis voorscholen in De Baarsjes

Het gaat goed met de voorschool in De Baarsjes. Drie van de vier voorgenomen uitbreidingen zijn gerealiseerd. De vierde locatie -De Meidoorn- opent begin januari haar deuren, waardoor alle basisscholen in De Baarsjes één of meerdere voorschoolgroepen heeft. Voorafgaand aan de stedelijke voorschooldag op 10 oktober heeft De Baarsjes besloten de ouderbijdrage af te willen schaffen. Portefeuillehouder Godfried Lambriex: 'De voorscholen worden hierdoor voor iedereen toegankelijk.' Met het afschaffen van de bijdrage wordt segregatie binnen de voorschool bestreden en het imago verbeterd. 'De voorschool is goed voor elk kind', aldus Lambriex.

Het afschaffen is financieel mogelijk door een subsidie van minister Vogelaar voor de uitbreiding van voor- en vroegschoolse educatie in de Krachtwijken van De Baarsjes. Het is de bedoeling dat er volgend jaar 66 extra voorschoolplaatsen bij komen. Onderzocht wordt of deze plekken ingevuld kunnen worden op kinderdagverblijven met een voor- en vroegschoolse educatieprogramma. De voortgangsnotitie en het voorstel tot afschaffen van de ouderbijdrage wordt besproken in de raadscommissie Onderwijs van 11 november.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

De Baarsjes: visie en regie op accommodaties

Stadsdeel De Baarsjes heeft een accommodatieplan voor heel het stadsdeel opgesteld. Hierin wordt geïnventariseerd wat er aan maatschappelijk vastgoed in De Baarsjes aanwezig is. Dit accommodatieplan staat in nauwe relatie met de Uitvoeringsplannen Wijkaanpak en het programma Ruimte voor de Brede School, omdat zij richting geven aan het investeren in maatschappelijk vastgoed in De Baarsjes. Het stadsdeel wil geen eigenaar worden van accommodaties, maar wel als regisseur sturen met inzet van (financiële) middelen. Het bestuur geeft daarbij de voorkeur aan het multifunctioneel gebruik en optimale bezetting van accommodaties boven de realisatie van nieuwe accommodaties.

Het stadsdeel heeft twee aanvragen ingediend in het kader van het stedelijk Meerjarig Investeringsprogramma Sociale Accommodaties (Mipsa). Eind van het jaar wordt bekend of de aanvragen voor het project Rosa Boekdrukker/De Pionier/nieuw jongerencentrum en voor de uitbreiding van het OKC gehonoreerd worden.

De raadscommissie Wonen bespreekt het accommodatieplan op 18 november.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Hennepplantages in De Baarsjes opgerold

De afgelopen acht dagen zijn in De Baarsjes drie hennepplantages ontmanteld en ontruimd door de politie. Daarbij zijn 1486 planten vernietigd. Het oprollen van illegale hennepplantages heeft de aandacht omdat de plantages geregeld oorzaak zijn van stankoverlast en een risico voor de brandveiligheid.

Portefeuillehouder: Arco Verburg

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471

Bewonerspanel over milieu

Onlangs kreeg het digitaal bewonerspanel een aantal vragen voorgelegd over klimaat (energiebesparing), luchtkwaliteit en zwerfafval. Dit zijn de thema's voor het milieuprogramma 2009-2010 van De Baarsjes. Uit de meting blijkt onder andere dat een groot deel van de panelleden verwacht (meer) energiebesparende voorzieningen te gaan treffen in de toekomst. Bewoners willen graag persoonlijk advies over energiebesparende maatregelen. Het aandeel panelleden dat wel eens een deelauto gebruikt blijft beperkt tot 14 %. Met name betere beschikbaarheid van auto's zou deelauto's aantrekkelijker maken voor nieuwe gebruikers. Om zwerfvuil tegen te gaan wenst een grote groep scherpere controle en hogere boetes. Er is relatief weinig animo om een vuilcontainer te adopteren.

De resultaten uit deze meting worden meegenomen in het definitieve milieuprogramma voor 2009-2010. Dit programma wordt op 9 december in de raadscommissie Stadsdeelwerken besproken.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Maria Douwes, 06 1611 2535

Uit de Stadsdeelraad

Discussie over jongerenwerk nog niet gesloten

Mag het jongerenwerk in De Baarsjes geheel in handen komen van een religieuze organisatie? Daarover discussieerde de stadsdeelraad afgelopen dinsdag naar aanleiding van de gunning van het jongerenwerk aan The Mall, onderdeel van Youth for Christ Nederland. De meeste fracties in de raad maken zich grote zorgen; het Dagelijks Bestuur geeft aan dat er afspraken zijn gemaakt met The Mall over een religieus neutrale invulling van het jongerenwerk, maar zijn die voldoende en hoe gaat het in de praktijk?

GroenLinks vindt dat het algemene jongerenwerk in De Baarsjes qua religie neutraal moet zijn. Dat is niet het geval als het jongerenwerk is voorbehouden aan jongerenwerkers die zich expliciet laten inspireren door één religieuze richting, onder de verantwoordelijkheid van een organisatie die de missie heeft "om jongeren in ontmoeting te brengen met Jezus Christus en hen te leren naar Zijn bedoelingen te leven." Hoe verhoudt zich dit bijvoorbeeld tot het stimuleren van jong burgerschap en de acceptatie van homoseksualiteit? Formeel wordt aangegeven dat het jongerenwerk zonder zending zal optreden, maar loop je in de praktijk niet het risico van een parallelle christelijke programmering, zo vraagt GroenLinks zich af. Kun je bovendien van zulke gedreven jongerenwerkers, die achter de missie van hun organisatie staan, verwachten dat ze religieneutraal opereren? Zal homoseksueel personeel zich thuis voelen en wat gebeurt er het met het zittende personeel? Volgens GroenLinks staan niet alle afspraken op papier die het Dagelijks Bestuur zegt te hebben gemaakt en kán ook niet alles in een contract worden geregeld.

Ook de PvdA twijfelt of The Mall de geschikte organisatie is voor al het jongerenwerk. De fractie heeft dan ook veel vragen. Kan deze organisatie alle principes uit zijn missie vaarwel zeggen, bijvoorbeeld op het gebied van homoseksualiteit, abortus en atheïsme? Kunnen er garanties worden gegeven aan het zittende personeel met bijvoorbeeld een andere levensovertuiging of seksuele geaardheid? En hoe garanderen we dat er niet wordt geëvangeliseerd? De PvdA wil meer informatie van het Dagelijks Bestuur hierover krijgen en wil alle afspraken zien die met The Mall zijn gemaakt.

De fractie van de VVD staat positiever tegenover The Mall. De fractie vertrouwt erop dat de gemaakte afspraken nageleefd zullen worden door The Mall. Het gaat hen om wat we willen bereiken met het jongerenwerk. Er zijn weliswaar wat beren op de weg, maar in andere steden waar de The Mall actief is, zijn goede resultaten bereikt.

D66 deelt de zorgen van GroenLinks en de PvdA. Deze partij benadrukt dat er al veel problemen zijn geweest met de huidige aanbieder van het jongerenwerk. The Mall heeft goede intenties, maar een fundamentele overtuiging. Kunnen we dit voldoende bijsturen? Gaan de huidige jongerenwerkers zich thuis voelen bij de nieuwe organisatie? Is The Mall er voor jongeren van alle achtergronden? En vooral: gaat deze organisatie onze ambities realiseren? D66 maakt zich daarbij in het bijzonder zorgen om jongeren die zoekende zijn naar hun seksuele geaardheid. Voelen die zich binnen de The Mall voldoende vrij om dit te bespreken?

De verantwoordelijke wethouder, stadsdeelvoorzitter Arco Verburg, benadrukt dat na een zorgvuldige aanbestedingsprocedure de beste aanbieder is gekozen. The Mall heeft een goede visie op het jongerenwerk. Hun werkwijze richt zich vooral op het ontwikkelen van talenten, waarbij jongeren ook zelf afwegingen leren te maken. De jongerenwerkers werken activerend en weten groepen bij elkaar te brengen. Ze bereiken ook een grote groep jongeren. Dit blijkt vooral uit ingewonnen referenties. De portefeuillehouder geeft aan dat er afspraken zijn gemaakt met The Mall dat zij niet evangeliserend te werk zullen gaan. Daar ligt voor het Dagelijks Bestuur ook een duidelijke grens: ze zijn christelijk geïnspireerd, maar het jongerenwerk mag niet vanuit een christelijke visie worden vormgegeven. De portefeuillehouder geeft aan met The Mall in gesprek te gaan over de zorgen die de raad heeft en de waarborgen die de raad wil hebben. De uitkomsten zal hij terugkoppelen. Ook zal hij aan de raad alle informatie ter beschikking stellen die ze nog wil hebben.

In de commissievergadering Onderwijs/Welzijn van 11 november wordt verder over dit onderwerp gesproken. The Mall presenteert zich dan ook aan de raad.

Aan het eind van het debat dienen GroenLinks en D66 een motie in waarin het Dagelijks Bestuur gevraagd wordt te onderzoeken of het jongerenwerk door een niet-religieuze organisatie kan worden uitgevoerd. Deze motie wordt verworpen: de VVD steunt de lijn van het Dagelijks Bestuur en voor de PvdA komt, gezien de vele vragen die er nog zijn, de motie te vroeg. De partij wil eerst verder praten in de commissie van 11 november.

Agenda

Paarden in olieverf en acryl

Galerie de Stoker, tot 5 november

Archipel

Meneer de Wit, tot 9 november

Field of Vision

Galerie Ei, tot 22 november

Lights Down Low

Club 8, 30 oktober - aanvang 22:00

The 8dams Family

Club 8, 31 oktober - aanvang 23:00

'Sweet memories 2'

MLB expositieruimte, 1 november tot 30 november

RobotRock 3 yr anniversary

Club 8, 1 november - aanvang 22:00

Pop your Sunday

Edel, 2 november - aanvang 15:00

Do-In Meridiaanstrekkingen (Try Out)

GoYuMe Centre, 4 november - aanvang 09:30

Club Cornholio

Club 8, 7 november - aanvang 23:00