Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief Algemeen Bestuur

Jaargang 4 Nummer 6 - 31 oktober 2008

Een samenvatting van de vergadering van het Algemeen Bestuur op 30 oktober 2008

Werving nieuwe dijkgraaf kan in november starten

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem heeft ingestemd met de procedure voor de werving van een nieuwe dijkgraaf en met de profielschets die de Vertrouwenscommissie heeft opgesteld voor die nieuwe dijkgraaf. De Vertrouwenscommissie bestaat uit vijf leden uit het Algemeen Bestuur. Op 1 mei 2009 neemt dijkgraaf Klaas van de Langemheen afscheid. De Vertrouwenscommissie had twee jaar geleden al een profielschets opgesteld. Toen bleek de opvolging plotseling nog niet aan de orde omdat Van de Langemheen nog twee jaar aan kon en wilde blijven. Door een wetswijziging was het namelijk mogelijk dat dijkgraven tot na hun 65e verjaardag aanbleven. In mei 2009 is het afscheid van de dijkgraaf wel echt aan de orde. Dan heeft hij twee perioden van zes jaar als dijkgraaf van Waterschap Vallei & Eem volgemaakt.

Wachten met werven niet verantwoord
Het huidige Algemeen Bestuur achtte het niet wenselijk om de opvolging van Van de Langemheen helemaal aan het nieuwe Algemeen Bestuur - dat in januari aantreedt - over te laten. Dat zou teveel vertraging opleveren en dan zou de periode tussen het vertrek van de huidige dijkgraaf en het aantreden van een nieuwe dijkgraaf te lang duren. De selectie van de kandidaten en de gesprekken met kandidaten in februari 2009 zal wel door een nieuwe Vertrouwenscommissie gebeuren. In maart/april 2009 zal het Algemeen Bestuur van het waterschap de aanbeveling van de Vertrouwenscommissie bespreken. Daarna volgt de aanbeveling aan Gedeputeerde Staten en benoeming door de Kroon. De Vertrouwenscommissie verwacht dat de nieuwe dijkgraaf op 1 augustus 2009 kan beginnen. De tussenliggende maanden moet een van de Heemraden (leden van het Dagelijks Bestuur) de taken van de dijkgraaf waarnemen. De Algemeen Bestuursleden Leen Verhoeks (uit Barneveld) als Jaap van Gent (uit Soest) vonden namens hun achterban dat het voorstel van de Vertrouwenscommissie recht doet aan de snelheid die geboden is en aan de rol van het nieuwe Algemeen Bestuur. Algemeen Bestuurslid Gerrit Hagelstein uit Veenendaal pleitte voor een voordracht van twee kandidaten, maar zette zijn voorstel na een toelichting door lid van de Vertrouwenscommissie Bert van Vreeswijk uit Scherpenzeel niet door. Van Vreeswijk lichtte toe dat op grond van de regelgeving op dit gebied alleen een enkelvoudige voordracht mogelijk is en dat de discussie over de kandidaten binnen de Vertrouwenscommissie moet plaatsvinden. De nieuwe dijkgraaf moet van vele markten thuis zijn. Dat blijkt uit de profielschets die de Vertrouwens-commissie heeft opgesteld. Die is op de internetsite van het waterschap te vinden bij de stukken voor de bestuursvergadering van 30 oktober. http://www.wve.nl/bestuur_en/bestuur/agenda's_en/vergaderingen_2008/agenda_algemeen_4.

Inzetten op sterke Grebbedijk
Het Algemeen Bestuur van het waterschap is het er unaniem over eens dat het beter is om geld en energie te steken in de Grebbedijk dan in de Slaperdijk. Dat bleek tijdens een discussie in het Algemeen Bestuur over dit onderwerp. Algemeen directeur Gerard Dalhuisen verwacht dat de Grebbedijk niet voor 2030 omgevormd wordt tot 'superdijk.' 'Daarbij zijn we afhankelijk van de normen die de rijksoverheid bepaalt. Nu is de norm nog dat het water in de Nederrijn maximaal eens in de 1250 jaar zo hoog mag komen dat de dijk het niet meer kan keren. Mogelijk wordt de norm in de toekomst veel strenger', aldus Dalhuisen. Bovendien kan door de klimaatsverandering in de verre toekomst meer water door de Nederrijn stromen, waardoor ook versterking nodig is. 'Het rijk zal nooit toestaan dat wij de Grebbedijk gaan versterken terwijl aan de overkant van de rivier niets gebeurt,' lichtte Dalhuisen toe. Het waterschap kan de Slaperdijk wel opknappen, maar niet verhogen. Het zal dan ook nooit een echte slaperdijk worden die het water blijvend kan keren. De Slaperdijk zal het water hooguit een dag tegenhouden als die bij een doorbraak van de Grebbedijk met kunst- en vliegwerk wordt gesloten. Op grond van een provinciale verordening moet het waterschap de Slaperdijk kunnen afsluiten. Dijkgraaf en Heemraden komen binnenkort met een voorstel met een plan van aanpak om de dijk goed afsluitbaar te maken. Dalhuisen lichtte ook toe dat de Grebbedijk op dit moment een bovengemiddeld stevige en hoge dijk is en dat de risico's op dit moment klein zijn. Op aandringen van Algemeen Bestuurslid Gerrit Hagelstein uit Veenendaal zegde dijkgraaf Klaas van de Langemheen toe zich vooral actief in te blijven zetten voor een supersterke Grebbedijk. Dat heeft verreweg de voorkeur boven het steken van geld en energie in de huidige Slaperdijk en een eventuele nieuwe dijk ten zuiden van Veenendaal. Daar was het bestuur het unaniem mee eens.


---- --