Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Mw. B.A. Szkudlarek

Titel proefschrift
Spinning the Web of Reentry. (Re)connecting reentry training theory and practice

---

Promotors:
Prof.dr. S.J. Magala

---

Datum
31 oktober 2008 11:00

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
RSM Erasmus University

Problemen bij terugkeer expats onderschat

De terugkeer van expats naar hun land van herkomst behelst de meest uitdagende fase van de internationale transitie cyclus. In haar proefschrift Spinning the Web of Reentry. Reconnecting reentry training theory and practice, brengt Betina Szkudlarek het fenomeen 'interculturele terugkeertraining' in kaart. Hoewel expats voor hun vertrek grondig worden voorbereid op het verblijf in het buitenland, is dit bij hun terugkeer niet het geval. Zowel de expats zelf als de betreffende organisaties onderschatten de problemen, die hierbij kunnen en zullen optreden. Szkudlarek promoveert op vrijdag 31 oktober 2008 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Szkudlarek hield interviews met trainers, die werken met internationaal uitgezonden individuen, en maakte gebruik van participerende observatie en officieel gebruikte trainingsdocumenten. Ook deed zij een uitputtende analyse van secundair materiaal. Zij bestudeerde en analyseerde zowel het ontwerp, de organisatie, mogelijke toepassingen en het gebruik van deze HRM toepassing. Szkudlarek pleit ervoor dat de ondersteuningsprogramma's voor de terugkerenden niet alleen aan topmanagers en `high potentials', maar aan alle lagen binnen de organisatie ter beschikking worden gesteld. De werkgever moet bereid zijn een omvangrijk ondersteuningsprogramma beschikbaar te stellen, dat ingaat op zowel de werkgerelateerde als de persoonlijke uitdagingen warmee de terugkerenden te maken krijgen. Ook gaat Szkudlarek in op de ethische en politieke kwesties, die zich afspelen achter de schermen van deze HRM toepassingen. De verantwoordelijkheid van managers omvat meer dan alleen de financiële gezondheid van de organisatie, aldus Szkudlarek. Zij vraagt daarom aandacht voor het welzijn en de bescherming van alle medewerkers.

Het onderzoek van Betina Szkularek is verricht in het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de gezamenlijke door de KNAW erkende onderzoeksschool van Rotterdam School of Management/Erasmus University en de Faculteit der Economische Wetenschappen. Aan ERIM zijn ruim 300 onderzoekers verbonden. ERIM organiseert tevens het Erasmus Doctoral Programme in Business and Management voor de opleiding van jonge, veelbelovende wetenschappers. www.erim.eur.nl