Brill Academic Publishers

Nieuwe Publicatie

CATALOGUS VAN TENTOONSTELLING IN SIEBOLDHUIS, LEIDEN

31 oktober 2008 t/m 25 januari 2009

Hiroshige: Shaping the Image of Japan

PUBLICATIE: Utagawa Hiroshige (1797-1858) is één van de grote meesters uit de Japanse kunst. De publicatie van Hiroshige. Shaping the Image of Japan valt samen met de viering van het 150e sterfjaar van deze prentkunstenaar en geeft een uitgebreid overzicht van zijn werk. Hiroshige s oeuvre bestaat uit prenten van mooie vrouwen, portretten van woeste krijgers en verfijnde detailstudies van bloemen en vogels, maar hij dankt zijn grote roem aan zijn landschappen. Hierin legde hij de beroemde plaatsen van Japan vast in verschillende seizoenen en op verschillende momenten van de dag, resulterend in verstilde en poetische beelden van Japan. De ontwerpen met hun heldere kleuren en bijzondere composities waren niet alleen geliefd in Japan, maar vanaf het midden van de negentiende eeuw ook bij tal van Europese kunstenaars. Zo maakte Vincent van Gogh in olieverf kopieën van Hiroshige prenten.

De catalogus biedt een gedetailleerd inzicht in de culturele en sociaal-economische omgeving van Hiroshige, zijn artistieke ontwikkeling en de waardering voor zijn werk in Japan en Europa. Ook de commerciële en technische aspecten van de Japanse prentkunst en de relatie van Hiroshige met zijn uitgevers worden belicht, gevolgd door een chronologisch overzicht van 135 meesterwerken. Hierdoor biedt het boek niet alleen veel nieuws voor de algemeen geïnteresseerde, maar ook voor de verzamelaar van Japanse prenten. zijn in kleur afgebeeld.

AUTEURS: Chris Uhlenbeck is een expert op het gebied van Japanse prenten en heeft veelvuldig over het onderwerp gepubliceerd. Al ruim 25 jaar runt hij een galerie in Japanse prenten en schilderingen. Marije Jansen is Japanologe en auteur van het boek Hiroshige s journey in the 60-odd provinces. Jansen is werkzaam voor het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum.

TENTOONSTELLING: Hiroshige. Shaping the Image of Japan is de catalogus bij de overzichtstentoonstelling van Hiroshige in het Sieboldhuis, het Japan-museum in Leiden, de stad waar in 1836 de allereerste tentoonstelling van Japanse prenten plaatsvond buiten Japan. De tentoonstelling bestaat uit twee delen en zal in totaal 150 meesterwerken van Hiroshige laten zien, welke zijn geselecteerd uit particuliere en publieke collectie uit binnen- en buitenland. De vroege werken (1812 - 1845) worden van 31 oktober tot en met 14 december tentoongesteld en de latere werken van 17 december tot en met 25 januari 2009. Voor meer informatie over de tentoonstelling en de bijbehorende activiteiten en lezingen, kunt u de website van het Sieboldhuis bekijken: www.sieboldhuis.org.


- SPECIALE PERS PREVIEW TENTOONSTELLING -

Datum: 30 Oktober 2008 om 15.00u.

Tijdens de preview zijn gastconservator/auteur Chris Uhlenbeck en de Amerikaanse bruikleengever Alan Medaugh (USA) beschikbaar voor interviews. Medaugh bezit s werelds grootste particuliere collectie van Hiroshige prenten.

Hiroshige: Shaping the Image of Japan
" Auteurs: Chris Uhlenbeck & Marije Jansen
" 112 pp.; 245 x 297 mm; ruim 145 kleurenillustraties " ISBN 97890171954, Paperback
" Winkelprijs EUR 26,50, Museumprijs EUR 22,50
" Uitgever: Hotei Publishing

N.B. Voor meer informatie of het aanvragen van een review exemplaar kunt u contact opnemen met:

Dominique de Roo Marketing Manager

Telefoon: 071 53 53 482, Email: roo@brill.nl

Over Hotei Publishing, een imprint van BRILL

Hotei Publishing is in 1998 opgericht in Leiden en specialiseert zich in publicaties op het gebied van Japanse kunst. Sinds 2006 is Hotei Publishing een imprint van Brill, een internationaal opererende wetenschappelijke uitgeverij die in 2008 haar 325-jarig bestaan viert. Hotei Publishing werkt nauw samen met een internationaal team van conservatoren, kunsthistorici en specialisten en publiceert rijk geïllustreerde monografieën, tentoonstellingscatalogi en academische studies.

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste publicaties en activititeiten van Hotei Publishing, kunt u zich abonneren op de Hotei newsletter op www.brill.nl/e-bulletins.

Met vriendelijke groet,

Dominique de Roo

Marketing Manager Brill, Hotei Publishing

roo@brill.nl

www.brill.nl/hotei

BRILL " Plantijnstraat 2 " P.O. Box 9000 " 2300 PA Leiden " The Netherlands T +31 (0)71-53 53 500 " F +31 (0)71-53 17 532 " Commercial Register Leiden 28000012