SP: Haags trambedrijf schendt Conventie van Genève

31/10/2008 07:46

SP

De Haagse Tramweg Maatschappij (HTM) is betrokken bij een flagrante schending van de Conventie van Genève door Israël te helpen bij de aanleg van een light rail verbinding door het bezette Oost Jeruzalem, het Palestijnse deel van de stad. De Nederlandse regering moet de betrokkenheid van het overheidsbedrijf onmiddellijk ongedaan maken, meent SP-Kamerlid Harry van Bommel. Franse bedrijven die ook bij het project betrokken zijn, moeten zich in november verantwoorden voor de rechter. Zover moet Nederland het volgens de SP'er niet laten komen.

Van Bommel wijst op de artikelen 53 en 49 van de Vierde Conventie van Genève. In artikel 53 staat dat een bezettende mogendheid geen onroerende goederen mag vernielen, behalve in het geval dat militaire operaties een dergelijke vernieling noodzakelijk maken. "Dat is hier niet aan de orde en daarom is de aanleg op te vatten als een uitbreiding van de Israëlische kolonisering van Oost Jeruzalem." Artikel 49 van de Conventie verbiedt een bezettende mogendheid om een gedeelte van haar eigen burgerbevolking over te brengen naar het door haar bezette gebied. "Dat is hier aan de orde. Beide artikelen spelen een centrale rol in het proces in Frankrijk. Ik ben ervan overtuigd dat hier de Geneefse Conventie wordt overtreden." Van Bommel wordt in zijn analyse gesteund door de Nederlandse mensenrechtenorganisatie ICCO, de gezaghebbende Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq en de PLO die in Frankrijk het proces voert. Ook verschillende wetenschappers internationaal recht zijn tot dat oordeel gekomen.

Het SP-Kamerlid meent dat de aanleg door Israël ook politiek een grote misstap is: "Met deze aanleg is een politieke oplossing voor het conflict over Jeruzalem fysiek onmogelijk. Het is onbegrijpelijk dat een Nederlands bedrijf, in handen van de lokale overheid, zo'n politieke blunder begaat. Hier wordt geschiedenis geschreven, maar wel op een donkere bladzijde. Men heeft in Den Haag zitten te slapen of men ontbeert daar de nodige deskundigheid om dit soort projecten te managen."

Van Bommel meent dat de regering direct moet ingrijpen en verdere Haagse betrokkenheid bij dit project onmogelijk moet maken. "De Geneefse Conventie geldt na het Handvest van de VN als het belangrijkste verdrag om mensenrechten te garanderen. Nederland zegt dat de mensenrechten het uitgangspunt zijn van het Nederlands buitenlandse beleid. Ook de Grondwet stelt dat we 'de internationale rechtsorde moeten bevorderen'. Dan kunnen we nu niet zwijgen."





http://www.sp.nl