Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Gouda, 31 oktober 2008.

Zorgaanbieders regelen formeel het delegeren van medische handelingen

Het komt steeds vaker voor dat een huisarts of specialist bepaalde handelingen delegeert aan bijvoorbeeld personeel in het verzorgingshuis of een wijkverpleegkundige. Dit is handig voor de cliënt en efficiënt voor de arts. Neem bijvoorbeeld een injectie. Patiënten die niet naar de praktijk kunnen komen, krijgen in opdracht van de huisarts deze via de wijkverpleging thuis. Natuurlijk gelden hiervoor wel wetten en regels. Een groot aantal zorgaanbieders in Midden-Holland heeft op 30 oktober een raamovereenkomst getekend waarmee ze verklaren deze in acht te nemen.

De wet BIG is in het leven geroepen om patiënten te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door zorgverleners. Mensen moeten kunnen vertrouwen op zorg die verantwoord is. In deze wet is daarom vastgelegd wie welke handelingen mag verrichten en dat artsen onder bepaalde voorwaarden opdracht mogen geven aan bijvoorbeeld wijkverpleegkundigen om medische handelingen uit te voeren.

Goed geregeld

De raamovereenkomst Voorbehouden Handelingen Midden-Holland zorgt ervoor dat de ondertekenaars verklaren dat de betrokken zorgverleners bekwaam en deskundig zijn, er actuele protocollen beschikbaar en bekend zijn, de opdrachten helder en via de afgesproken wijze worden gecommuniceerd en dat medische bijstand is geregeld. Zowel zorgverleners als cliënten kunnen er dus van op aan dat het delegeren van bepaalde medische handelingen goed is geregeld.

Ondertekenaars overeenkomst

De ondertekenaars van de Raamovereenkomst Voorbehouden Handelingen Midden-Holland zijn:


1. Regionale Organisatie Huisartsen Midden-Holland


2. Vereniging Medisch Specialisten Groene Hart Ziekenhuis


3. Vierstroomzorgring


4. Groene Hart Ziekenhuis


5. ZorgBrug


6. Sophia Revalidatie


7. Zorgpartners Midden-Holland


8. Gemiva-SVG Groep


9. De Bruggen


10. Zorgcentrum Beth San


11. Zorgcentrum Zevenster


12. GGZ Midden-Holland/Rivierduinen


---