Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2008/YG65
Buitenpost, 31 oktober 2008

Lokale lasten voor burgers duiken onder inflatiecijfer Raad unaniem akkoord met omvangrijke investeringsagenda

Voor het eerst in lange tijd is de gemeenteraad van Achtkarspelen donderdag unaniem akkoord gegaan met een omvangrijk pakket aan investeringen. De investeringen richten zich op het versterken van de economische kernzones, de leefbaarheid van de kernen, duurzaamheid, onderwijskansenbeleid en excellente dienstverlening. Het ontwikkelingsfonds Achtkarspelen (OFA) wordt gevoed met ruim vijf miljoen euro.

Alle scholen krijgen 'Klasseglas'
De gemeente investeert in de versnelde aanleg van glasvezelverbindingen naar de 22 basisscholen in de gemeente. In overleg met de scholen wordt gewerkt aan een investeringsplan waarmee digitale lesvormen en andere onderwijsinnovaties versneld hun intrede kunnen doen in de klas. Van de scholen wordt een inspanning verlangd bij de scholing en opleiding van leerkrachten.

Stationsgebied Buitenpost krijgt upgrading
De planontwikkeling van het stationsgebied in Buitenpost komt in de fase waarin concreet de investeringsvoorstellen aan de raad kunnen worden voorgelegd. Naast de realisatie van een P+R voorziening met 250 plaatsen, maken een onderdoorgang voor voetgangers en fietsers en enkele kantoorpanden onderdeel uit van de plannen. Daarnaast kunnen in Buitenpost de komende jaren tientallen woningen worden gebouwd, bestemd voor de groeiende markt voor woon-zorgconcepten.

Woningbouwprogramma aangescherpt
In de gemeente verrijzen de komende jaren enkele honderden woningen. Gaandeweg wordt het accent verlegd van uitbreidingslocaties naar inbreidingsplannen, waarvoor veel belangstelling bestaat vanuit de markt. De gemeenteraad steunt het onderzoek naar mogelijkheden van woningbouwontwikkeling tussen Buitenpost en Kollum, met behoud van de landschappelijke kwaliteiten.

E 400.000 voor duurzaamheid
Volgend jaar reserveert de gemeente in totaal E 400.000 voor een investeringspakket dat bijdraagt aan duurzaamheid. Speerpunten zijn de positionering van Achtkarspelen als dé gemeente van Natuur- en Milieu Educatie (NME). De verdere ontwikkeling van De Kruidhof - dit jaar met 50% meer bezoekers - wordt daarbij betrokken. Verder wordt een studie verricht naar de mogelijkheden van een biomassacentrale op het milieuterrein in Lutkepost, krijgen lagere inkomensgroepen een gratis duurzaamheidpakket en worden bij alle gemeente bouwplannen duurzame materialen gebruikt.

Werk, inkomen en zorg voor alle burgers
De succesvolle aanpak van de schuldhulpverlening wordt volgend jaar voortgezet, er verschijnt een minimagids en lagere inkomensgroepen krijgen een kerstbonus van E 50. Verder wil de gemeente meer burgers bereiken die in een eenzame positie verkeren of ten onrechte nog geen gebruik maken van de bijzondere bijstand of andere voorzieningen. De Re-integratie inspanningen worden opgevoerd. Onder andere met een intensieve benadering van werkgevers en arrangementen met het beroepsonderwijs.

Ontwikkeling De Noardlike Fryske Wâlden
In samenwerking met de gemeente Tytsjerksteradiel, de provincie en andere gemeenten wil Achtkarspelen met meer ambitie werken aan de ontwikkeling van het Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden. Daarmee samenhangend wil de gemeente vaart maken met een groot watergebonden bedrijventerrein tussen Kootstertille en Skûlenboarch, met een mogelijke omlegging van het PM-kanaal, die nu in studie is.

Excellente dienstverlening
Nu de dienstverlening prestaties van de gemeentelijke organisatie zichtbaar verbeteren, wil Achtkarspelen er nog een schepje bovenop doen. Op 1 december gaat een nieuwe internetomgeving online waar de meest gevraagde producten digitaal beschikbaar zijn. Ook wordt gewerkt aan een klant contact centrum en investeert de gemeente veel in de professionalisering van de organisatie en ontwikkelingsgericht personeelsbeleid. De recente introductie van een modern arbeidsvoorwaardenpakket met maatwerk per werknemers en de introductie van trainees in de organisatie zijn daar voorbeelden van.