Socialistische Partij Rotterdam

Vogelaar heeft Kamer onjuist geïnformeerd over SS Rotterdam

30-10-2008 * Minister Vogelaar heeft de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd over de grote financiële problemen rondom de aanschaf van de SS Rotterdam door woningcorporatie Woonbron. Dat stelt SP-Kamerlid Paulus Jansen. "Ik heb de minister in april en augustus middels Kamervragen om opheldering gevraagd over de financiële risico's. Zij wist op dat moment dat de situatie zeer ernstig was, maar heeft dit niet gemeld. Erger is nog dat zij tot die tijd ook verzuimde om daadwerkelijk in te grijpen bij de corporatie."

Volgens vandaag openbaar gemaakte documenten wist het ministerie van VROM al in 2005 dat de door Woonbron op te brengen kosten al waren opgelopen van 6 naar 25 tot 40 miljoen euro. Daarnaast werd de minister in het voorjaar van 2008 door haar ambtenaren en het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) geïnformeerd dat de kosten waren opgelopen tot liefst 140 miljoen euro. Jansen: "Blijkbaar heeft de minister tot die tijd geen enkele aanleiding gezien om direct actie te ondernemen, terwijl haar inmiddels toch wel duidelijk had moeten zijn dat er sprake was van een zeer ernstige situatie. In dergelijke situaties kan de minister direct verscherpt toezicht instellen of een bewindvoerder benoemen. In dit geval had zij dit zeker moeten doen."

Jansen vindt het daarnaast onbegrijpelijk dat de minister in de antwoorden op Kamervragen van de SP met geen woord heeft gerept over de grote financiële risico's, terwijl de omvang ervan bekend was. Jansen wil dinsdag in debat met de minister over haar functioneren.