Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


31 okt 2008

Winnaars Beste Leerbedrijf 2008 bekend

Koops Furness Auto, Rep. 26 en Truckland Noord-Holland zijn woensdag 29 oktober jl. elk in hun eigen categorie gekozen tot Beste Leerbedrijf 2008. De drie bedrijven wonnen respectievelijk in de categorieën Personenautos, Tweewielers en Bedrijfswagens. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door Innovam.

Met de verkiezing wil Innovam leerbedrijven extra stimuleren om leerlingen een optimale opleidingsplaats te bieden. De 3 winnaars zijn elk een goed voorbeeld voor leerbedrijven in hun branche. Negen erkende leerbedrijven wisten een plaats in de finale te bemachtigen. Een vakjury beoordeelde de inzendingen en maakte woensdag 29 oktober, tijdens de Leermeesterdag, de winnaars bekend. De jury bestond uit Jos Kleiboer (BOVAG), Hella Kuipers (ROC Midden-Nederland), Jan Derijck (FNV Bondgenoten), Marco Lennards (Autobedrijf De Burgh uit Eindhoven, winnaar Beste Leerbedrijf 2005) en Martine Broere (Innovam).

Personenautos
De personenwagendivisie van Koops Furness Auto uit Zwolle is gekozen tot het Beste Leerbedrijf 2008 in de categorie Personenautos. De divisie heeft 28 vestigingen in Nederland en 434 werknemers. Hun afdeling Opleiding en Training beschikt over een gedetailleerd beschreven opleidingsbeleid. Leerlingen worden arbeidsvoorwaardelijk beschouwd als volledige werknemers. Het viel de jury op dat het verloop onder de leerlingen zeer gering is, wat een goede band tussen leerling en bedrijf bewijst. Een leermeester heeft 50% van zijn tijd beschikbaar om leerlingen te begeleiden. Met de jaarlijkse, landelijke leerlingendag scoort Koops Furness Auto ook punten. We zijn zeer vereerd, laat een trotse Martin de Munnik weten. In ons winnende filiaal werkt een gedreven leermeester met enorm gemotiveerde leerlingen. Zij leveren goed werk af. Deze prijs motiveert al onze vestigingen om op dezelfde manier leerlingen op te leiden. De andere twee genomineerden waren Terwindt & Hekking uit Nijmegen en de Martin Schilder Groep uit Alkmaar.

Tweewielers
Het Goudse Rep.26 is een klein tweewielerbedrijf en gespecialiseerd in fietsen, scooters en bromfietsen. Het bedrijf heeft zeven medewerkers en biedt plek aan één of twee leerlingen. De jury koos Rep.26 als beste in de categorie Tweewielers, omdat het opleiden van leerlingen volledig is geïntegreerd in de bedrijfsprocessen. Hoe verder de leerling in zijn opleiding en ontwikkeling is, des te meer verantwoordelijkheid hij krijgt. Het bedrijf maakt volop gebruik van de beschikbare middelen zoals RPT en BOVAG-trainingen en laat leerlingen ook actief meewerken bij beurzen en dealershows. Dat verstevigt de band met de branche. Dat een klein bedrijf als Rep.26 zo nadrukkelijk samenwerkt met de branche en met opleidingsinstituten, maakt het volgens de jury tot een voorbeeld leerbedrijf. Van onze leerlingen horen we vaak dat wij er als tweewielerbedrijf uitspringen in onze aanpak. Ze waren er zelfs al van overtuigd dat we zouden winnen. Wij doen onze uiterste best om een goed leerbedrijf te zijn. De bevestiging daarvan zien we als een prijs die onze leerlingen hebben gewonnen, reageert Ive van Elzakker. Stichting Biesieklette uit Den Haag en Central Harley-Davidson uit Veghel waren de andere genomineerden in deze categorie.

Bedrijfswagens
Truckland Noord-Holland is de winnaar in de categorie Bedrijfswagens en tevens de overall winnaar. Volgens het juryrapport heeft het bedrijf een frisse kijk en wordt het verder omschreven als heel innovatief en vooruitdenkend. Zo heeft het bedrijf de Truck Academy; een innovatieve leerschool waarbij er wordt samengewerkt tussen dealers, bedrijven en scholen. Leerlingen beschikken over de modernste technieken en productkennis en dat is volgens de jury zichtbaar in hun hoogwaardige opleiding. Truckland is daarnaast heel actief op evenementen van dagen van vmbos en mbos en werft actief nieuwe leerlingen. Een ander sterk punt is volgens de jury de jaarlijkse open dag die de huidige leerlingen voor toekomstige leerlingen organiseren.

Teun de Vos is erg blij met de dubbele overwinning. Het is een eer om als overall winnaar de autobranche te mogen vertegenwoordigen bij de landelijke verkiezing van beste leerbedrijf. We zetten ons werk voort en hopen voor de tweede keer op zon geweldige erkenning. Naast Truckland Noord-Holland waren Roordink Bedrijfswagens uit Barneveld en RosierVandenBosch Bedrijfswagens uit Tiel genomineerd.

Landelijke verkiezing
Op 12 februari organiseert Colo (het samenwerkingsverband van kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven) de landelijke verkiezing voor leerbedrijven. Truckland Noord-Holland neemt het dan op tegen de beste leerbedrijven in onder andere de zorg, installatie en bakkerij.

De winnaars op een rij. Boven, v.l.n.r.: Dhr. De Munnik (Koops Furness Auto), Dhr. Lamfers, Dhr. De Vos, Dhr. Van Voorst Vader en Dhr. Smelik (Truckland Noord-Holland).
Onder, v.l.n.r.: Dhr. Buitenhuis (Koops Furness Auto) en Dhr. Van Elzakker (Rep26).


*

*

*

*

*


* verschillende data 2008 en 2009
Wegwijs in de wereld van creatieve technologie in educatie

* 28-10-2008
5-daagse opleiding Leercoach / Studieloopbaanbegeleider

* 01-11-2008
Wikimedia Conferentie