Vlaamse Overheid

Restauratieambachten voor het voetlicht

Vlaamse overheid

vrijdag 31 oktober 2008

Restauratieambacht groeit! De website www.restauratieambacht.be was het afgelopen jaar erg succesvol en wordt op 31 oktober 2008 uitgebreid.

De initiatiefnemers van de website zijn het VIOE (Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed) en het CAG (Centrum voor Agrarische Geschiedenis). In samenwerking met tal van experts uit de erfgoed- en restauratiewereld wordt op de site vakkennis over historische bouwtechnieken gebundeld en ontsloten. Aan de bezoekers wordt de kans geboden om op verkenning te gaan achter de coulissen van enkele eeuwenoude ambachten.

Toen minister Dirk Van Mechelen de website naar aanleiding van Open Monumentendag 2007 voorstelde aan de pers, gingen smeedwerk en vakwerkbouw online. Nu, één jaar na de lancering, worden daar drie technieken aan toegevoegd: vitsen en lemen, stro- en rietdekken en kaleien.

Vitsen betekent 'vlechten met hout' en lemen verwijst naar 'pleisteren met leem'. De wanden van prehistorische woningen bestonden oorspronkelijk uit houten vlechtwerk dat de bewoners bekleedden met aangedrukte leemaarde. Die technieken leefden voort in de vakwerkbouw, waar de vakken in het houten skelet opgevuld werden met vits- en leemwerk.

Stro- en rietdekken zijn eeuwenoude technieken die gebruikt worden bij het dekken van weke daken. Een week dak wordt in tegenstelling tot een hard dak niet met pannen of leien gedekt, maar met stro of riet. Sinds de late middeleeuwen hebben leien en pannen de bovenhand gehaald, maar het weke dak is nooit helemaal verdwenen.

Kaleien is een afwerkingstechniek waarbij kaleisel, een fijne mortelpap op basis van kalk en een vulstof (meestal zand), met een blokborstel aangebracht wordt op een muur. Kaleisel houdt het midden tussen kalkpleister en kalkverf en laat de structuur van het onderliggende muurwerk doorschemeren. Kaleien is hoofdzakelijk een toepassing voor het exterieur en wordt uitgevoerd voor beschermende of decoratieve doeleinden.

Nieuwsgierig naar die staaltjes van vakmanschap? Neem dan een kijkje op www.restauratieambacht.be.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Nathalie Vernimme, Erfgoedonderzoeker Tel: 02 553 16 67
Fax: 02 553 16 50
Email: nathalie.vernimme@rwo.vlaanderen.be