Erasmus Universiteit Rotterdam

Van fiscale renteaftrek naar fiscale loonkostenverlaging

Hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars van de Erasmus School of Economics pleit voor afschaffing van de renteaftrek in de vennootschapsbelasting waarbij de opbrengst ten goede komt aan een verlaging van de loonkosten ofwel door de belasting en premies op arbeid te verlagen ofwel door de loonheffing om te zetten in een loonsombelasting en de opbrengst van de afschaffing van de renteaftrek in die heffing te verdisconteren.

"De opbrengst van een eventuele algehele afschaffing van de fiscale renteaftrek moet niet worden gestoken in een verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting, maar moet worden aangewend ten behoeve van een daling van de arbeidskosten", aldus Kavelaars.

Kijk voor het volledige artikel en meer (achtergrond) informatie op het opinieplatform www.economieopinie.nl

EconomieOpinie.nl is een online opinieplatform waarop economen van de Erasmus School of Economics hun mening geven over actuele onderwerpen in binnen- en buitenland.

Peter Kavelaars is sinds 1996 hoogleraar Fiscale economie aan de Erasmus School of Economics te Rotterdam. Daarnaast is hij sinds 1989 directeur Wetenschappelijk Bureau bij Deloitte Belastingadviseurs te Rotterdam. Vanaf 1997 is hij tevens vennoot.

Voor die tijd was hij hoogleraar Belastingrecht aan de Universiteit Leiden, werkte hij als wetenschappelijk medewerker bij het Fiscaal Economisch Instituut van de Erasmus Universiteit Rotterdam en was hij als Inspecteur van 's-Rijks belastingdienst gedetacheerd bij de vakgroep Openbare Financiën en Belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Zijn nevenactiviteiten zijn onder andere: hoofdredacteur Pensioenbrief, hoofdredacteur Fiscaal Zakboek en redacteur Pensioen & Praktijk. Peter is daarnaast (mede-)eindredacteur en (mede-)auteur van een aantal boeken.