Partij van de Arbeid

Kantonrechters buiten realiteit'

31-10-2008 12:22

De PvdA is zeer verbaasd over het besluit van de kantonrechters het rekenmodel bij het vaststellen van een ontslagvergoeding, te wijzigen. Jacques Tichelaar: De kantonrechters houden geen rekening met de uitkomsten van het najaarsoverleg en komen met de aanpassingen vlak voor een mogelijke recessie. Ze plaatsen zich zo buiten de maatschappelijke werkelijkheid.

Tichelaar vervolgt: In het najaarsoverleg is met de sociale partners afgesproken dat er niets zou wijzigen rondom ontslag. Ook het moment, vlak voor het een mogelijk recessie, is vreemd. De rechters plaatsen zich met deze wijzigingen buiten de maatschappelijke werkelijkheid. De PvdA houdt scherp in de gaten wat het effect zal zijn van deze veranderingen en zal het onderwerp ter sprake brengen wanneer de kamer spreekt over de uitwerking van het wetsvoorstel over ontslagvergoedingen voor mensen die jaarlijks meer dan 75.000 verdienen.

Tichelaar zal de komende tijd scherp in de gaten houden wat voor effecten de veranderingen zullen hebben: De uitspraak van de rechter kan per regio, branche of werknemer verschillen. Wij zullen er scherp op toe zien dat de nieuwe formule niet betekent dat bijvoorbeeld jonge werknemers of werknemers in een bepaalde regio een veel lagere vergoeding krijgen terwijl in situatie geen werk is.

Tichelaar geeft als voorbeeld, dat het niet zo mag zijn dat een jonge leraar in Friesland een ontslagvergoeding van 0,5 maand per dienstjaar krijgt, omdat er volgens de rechter genoeg vacatures in Amsterdam zijn. Want daar heeft die Friese leraar natuurlijk niet veel aan.

Overigens benadrukt Tichelaar dat het uitgangspunt van de PvdA is dat ook door de sociale partners wordt nagestreefd- om mensen die geen werk hebben, aan het werk te krijgen, en om te zorgen dat mensen die een baan hebben deze ook behouden of mensen van werk naar werk door te geleiden. En dus te voorkomen dat mensen in een ontslagprocedure terecht komen.

Volgens de formule die kantonrechters tot dusver hanteerden, tellen de dienstjaren tot de leeftijd van 40 jaar voor één maandsalaris, van 40 tot 50 jaar voor 1,5 en vanaf 50 jaar voor twee. De Kring van Kantonrechters heeft besloten de formule te aan te passen waarbij de dienstjaren tot 35 jaar tellen voor 0,5 maanden, van 35 tot 45 jaar voor één maand , van 45 tot 55 jaar voor 1,5 en vanaf 55 jaar voor twee maandsalarissen. Ook vinden de rechters dat iemand die werkt in een branche met een groot personeelstekort minder bescherming nodig heeft dan een werknemer in een sector met veel werkloosheid.