DBC Onderhoud

DIS-aanlevering

Betere managementinformatie met gepseudonimiseerde DIS-aanlevering Zorginstellingen kunnen hun gegevens over geleverde zorg tot op heden alleen geanonimiseerd aan het DIS leveren. Dit borgt de privacy, maar beperkt de mogelijkheden om DIS-gegevens in te zetten als managementinformatie. De meest recente Nadere Regel MDS schrijft voor dat gegevens uiterlijk per 1 juli 2009 gepseudonimiseerd aangeleverd dienen te worden. Per 1 december 2008 is de hiervoor bestemde software reeds beschikbaar. Net als voorheen zijn de data niet tot personen te herleiden. De DIS-gegevens worden hiermee echter wel een veel flexibeler en kwalitatief beter managementinstrument.

Managementinformatie en privacy
Bij het anonimiseren worden cruciale gegevens zoals naam en adres gewist. De privacy is zo gegarandeerd, maar tevens verdwijnt een deel van de potentiële managementinformatie. Ingeval van ketenzorg bijvoorbeeld is het onmogelijk om de patiëntenstroom door de keten te analyseren omdat verbindende persoonlijke data ontbreken. Het pseudonimiseren van data ondervangt dit. Voor iedere patiënt wordt een unieke sleutel gegenereerd die slechts bekend is bij een daartoe gecertificeerde Trusted Third Party. Deze partij versleutelt hiermee privacygevoelige data. Personen zijn nu als een unieke niet-geïdentificeerde case te volgen in het DIS zonder dat daarvoor persoonsgegevens gebruikt hoeven te worden.

Trusted Third Party
DBC-Onderhoud heeft ZorgTTP als Trusted Third Party in de arm genomen. ZorgTTP hanteert de door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) geformuleerde grondbeginselen voor pseudonimisering en wordt hierop jaarlijks hernieuwd beoordeeld. Bij het gepseudonimiseerde aanleveren stuurt de zorgaanbieder de DIS-gegevens via ZorgTTP naar het DIS. Daarbij worden de data in een aantal stappen versleuteld voordat deze worden aangeboden aan het DIS.

Geen extra handelingen
Voor het pseudonimiseren hoeft de zorginstelling geen extra handelingen te verrichten. Er moet alleen software worden geïnstalleerd die ervoor zorgt dat de aanlevering nu via ZorgTTP gaat lopen. De software is reeds uitgebreid getest op diverse locaties. Meestal heeft de systeembeveiliging (communicatie tussen zorgaanbieder en ZorgTTP) enige aanpassingen nodig. Meer details hierover vindt u in de installatiehandleidingen. Per 1 december 2008 is deze software reeds beschikbaar.

Voordelen op alle niveaus
Het dankzij het pseudonimiseren toenemende informatieve gehalte van DIS-data biedt niet alleen de aanleverende instellingen voordelen. Het is ook landelijk van groot belang: het biedt de mogelijkheid om DBC-profielen nog beter een weerspiegeling te laten zijn van geleverde zorgprocessen in de sector. Dit heeft op zijn beurt weer een positief effect op de transparantie in de sector én betekent een verdere verbetering van de kwaliteit van de managementinformatie op instellingsniveau.

Handhaving NZa
De meest recente Nadere Regel MDS meldt dat gegevens uiterlijk per 1 juli 2009 gepseudonimiseerd aangeleverd moeten worden. Middels een stoplichtenrapportage wordt het aansluitproces gevolgd en zo nodig door de NZA gehandhaafd.

Meer informatie
Voor meer informatie over het gepseudonimiseerd aanleveren en de daarvoor bestemde software kunt u zich wenden tot het Disportal: www.disportal.nl of de DIS helpdesk.

Meer over het DIS
Het landelijke DBC-informatiesysteem (DIS) verzamelt alle informatie over DBCs. Het bevat cruciale informatie over onder meer de geleverde zorg en de kosten ervan in ziekenhuizen en GGZ-instellingen. De informatie over DBCs is bedoeld om te kunnen sturen op de kosten en de kwaliteit van de zorg. Aanleverende instellingen kunnen de informatie gebruiken als managementinformatie. Op macroniveau is de DIS van cruciaal belang voor het verder verbeteren van de inhoud van de DBCs.

© DBC-Onderhoud