Waterschap Vallei & Eem

nieuw ontwerp-Waterbeheersplan

Waterschap Vallei & Eem heeft nieuw ontwerp-Waterbeheersplan

Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Vallei & Eem hebben het nieuwe ontwerp-Waterbeheersplan (WBP) voor de periode 2010-2015 vastgesteld. Het plan gaat begin volgend jaar (van 5 januari tot en met 15 februari 2009) de inspraak in. In het ontwerp-Waterbeheersplan geeft het waterschap aan wat het doet om zijn taken te vervullen. Die taken omvatten de bescherming tegen overstromingen en wateroverlast, de zorg voor voldoende en schoon water en het zuiveren van afvalwater.

Het gebied van Waterschap Vallei & Eem omvat de Gelderse Vallei, het Eemland en Arkemheen, het oostelijke deel van de Utrechtse Heuvelrug en het westelijke deel van de Veluwe. Het gaat om 106.000 hectare en er wonen ruim 600.000 inwoners.

Het waterschap heeft zijn taken verdeeld in drie programma's: Veilige dijken, Voldoende en schoon water en Zuivering van afvalwater. De vraag die in elk van de drie programma's terugkomt, is wat de invloed is van klimaatveranderingen en hoe we daarmee om moeten gaan. In de komende jaren verricht het waterschap hiernaar, samen met anderen, een studie om een strategie te ontwikkelen.

Een belangrijk element in het waterbeheersplan is de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Alle wateren moeten voldoen aan de KRW-richtlijnen voor een goede chemische toestand.

Voor beken, kanalen en weteringen zijn maatregelen bepaald om de ecologische toestand te verbeteren. Ook moeten alle wateren voldoen aan de KRW-richtlijnen voor een goede chemische toestand.

Een greep uit de maatregelen voor de komende jaren:

onderzoek naar en de voorbereiding van maatregelen om te zorgen dat al de waterkeringen in 2015 aan de normen voldoen;.

het reserveren van voldoende ruimte voor toekomstige dijkversterkingen en het weren van activiteiten en objecten die strijdig zijn met waterkering;

bestrijding van verdroging van natuurgebieden en de aanleg van ecologische verbindingszones;

het maken van een visie op het omgaan met gevolgen van de klimaatveranderingen;

een extra trap op de rioolwaterzuiveringsinstallaties om meer fosfaten uit het water te halen en de fosfaatbelasting op de randmeren te verminderen..