Gemeente Soest

.

Gemeenteraad stelt beleid voor verblijfsrecreatie vast

31 oktober

Op 30 oktober heeft de gemeenteraad van Soest de `nota verblijfsrecreatie Soest' vastgesteld. Dit beleidskader maakt het moeilijker om grond die bedoeld is voor recreatie een ander doel te geven, bijvoorbeeld permanente bewoning. Hierover worden met de ondernemers in de verblijfsrecreatiebranche duidelijke afspraken gemaakt.

Natuurlijk zijn er mensen die al jaren permanent in een stacaravan of recreatiewoning wonen. In de nota wordt de mogelijkheid gecreëerd om voor deze mensen een persoonlijke gedoogbeschikking af te geven. De nota dient daarmee als basis voor het aanpakken van de bestaande gevallen van permanente - en dus illegale - bewoning.

Meedenken met ontwikkelingen in recreatiesector

De recreatieve sector is erg in beweging en recreatie en toerisme zijn voor Soest belangrijk. Dit vraagt om een duidelijk beleidskader. Vanuit de markt is er behoefte om te weten welke ontwikkelingsmogelijkheden de gemeente voor de sector ziet. Er is namelijk een toenemende vraag naar verblijfsrecreatie.

Daarnaast voldoen de bestaande regelingen niet meer doordat de vraag zich tegenwoordig meer richt op luxe recreatievoorzieningen en door de toename van de korte vakanties tussendoor. Daarom geeft de nota bijvoorbeeld ook een duidelijk toetsingskader over de grootte van allerhande kampeermiddelen en recreatiewoningen.

Veelzijdig aanbod van Soester recreatiebedrijven

Soest streeft naar een zo gedifferentieerd mogelijk aanbod van verblijfsrecreatie. Verschillende bedrijven hebben al plannen bij de gemeente ingediend maar de raad moet hierover nog een uitspraak doen. Naar verwachting gebeurt dat rond de jaarwisseling.