Gevechten in DR Congo: tienduizenden op de vlucht

31/10/2008 14:35

Stichting Vluchteling giro 999

Stichting Vluchteling: giro 999 staat open voor hulp aan vluchtelingen

In Congo zijn de afgelopen dagen tienduizenden mensen op de vlucht geslagen voor oorlogsgeweld. Stichting Vluchteling bereidt zich voor om de nieuwe stroom vluchtelingen in Oost-Congo snel te kunnen helpen. Hulpverleners zorgen ervoor dat de benodigde hulpgoederen klaar worden gezet, zodat de hulp direct op gang kan komen op het moment dat de situatie voldoende veilig is.

De strijd in het oosten van Congo loopt de afgelopen dagen steeds verder uit de hand. Tutsi-rebellen zijn opgerukt tot de stad Rutshuru, ten noorden van de stad Goma. Regeringssoldaten en VN-vredestroepen hebben zich teruggetrokken. Soldaten zijn aan het plunderen geslagen en tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. VN-topman Ban Ki-moon noemt de toestand rampzalig. En de EU heeft commissaris Michel naar Congo gestuurd. Rebellenleider generaal Nkunda is een week geleden aan een opmars begonnen om de etnische Tutsi's te beschermen.

Stichting Vluchteling is al sinds 2002 actief voor Congolese vluchtelingen en ontheemden. De directeur van Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen, gaat zodra de veiligheid dat toestaat, ter plaatse beoordelen wat Stichting Vluchteling nog meer voor de vluchtelingen kan doen.

Gironummer 999 van Stichting Vluchteling staat open voor hulp aan de Congolese vluchtelingen.





http://www.vluchteling.org