Gemeente Soest

.

Schaapskudde houdt bos in toom

31 oktober

Op maandag 3 november begint een schaapskudde van ruim 300 volwassen ooien met het onderhoud van de heide- en stuifzanden van de gemeente Soest. Onder leiding van een herder zullen zij minimaal twee weken verblijven in de Soester natuurgebieden.

Om 13.30 uur zal de kudde vanuit de Eempolder via de Birkstraat de Zandlaan op komen. Wethouder Krijger zal hierbij aanwezig zijn. Daarna beginnen zij met het begrazen van het heideperceel aan het eind van de Zandlaan, hoek Monnikenboschweg. In de tweede week is de kudde zien op de open terreinen bij de Korte en Lange Duinen en bij de Zoom.

Stuifzand

De Lange en de Korte Duinen zijn de grootste nog levende stuifzanden van de provincie Utrecht. In 2006 heeft de gemeente Soest dankzij een forse bijdrage van het Rijk maatregelen kunnen treffen om de dynamiek van de stuifzanden te herstellen: er is ongeveer 20 hectare bos verwijderd, vooral aan de zuidwestzijde van de duinen. Daar moet heide en stuifzand ontstaan. Op deze opengemaakte locaties heeft de wind weer vrij spel, waardoor het stuifzand levend blijft.

Open plekken

Omdat de opengemaakte terreinen nog niet begroeid zijn met heide, is het een prima kiembed voor zaden van de grove den en de berk. Daardoor ontstaat gemakkelijk opslag van jonge boompjes, waardoor de open plekken weer dichtgroeien, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Vorig jaar is een begin gemaakt met het opschonen van de terreinen.

Achttien groepen basisschoolleerlingen hebben zich ingezet om de jonge boompjes te verwijderen. Ook dit jaar gaan basisscholen aan het werk om jonge boompjes te verwijderen.

De schaapskudde gaat nu de resterende terreinen begrazen. Het verwijderen van de jonge bomen moet de eerste jaren intensief gebeuren; na verloop van tijd raken de open terreinen begroeid met mossen, korstmossen, heide en grassen. Dan is het kiembed gesloten en ontstaat er veel minder opslag, zodat kan worden volstaan met minder intensief onderhoud.