Gemeente Assen


Plannen voor uniek brandveiligheidproject in Assen

Assen, 31 oktober 2008

Tachtig procent van de huizen een rookmelder

De gemeente wil binnen drie jaar de rookmelderdichtheid verhogen van 56% naar 80%. Dit als onderdeel van een project waarmee de gemeente Assen samen met Woningstichting Actium en de Energiewacht de brandveiligheid thuis wil verhogen. Donderdagavond werden de plannen in de gemeenteraad gepresenteerd. Het project werd met veel enthousiasme ontvangen. In november besluit de raad of het gevraagde budget van 600.000 beschikbaar wordt gesteld.

rookmelders
v.l.n.r.: Dhr.H.Aalders (Energiewacht), Dhr.K.Stol (Actium), Burgemeester S. Heldoorn. Foto: Marcel de Jong

Het project brandveiligheid thuis bestaat uit een aantal onderdelen. Een belangrijk onderdeel is het verhogen van de rookmelderdichtheid. Als de raad het budget toekent kunnen inwoners vanaf voorjaar 2009 een brandveiligheidcheck aanvragen. Alle Assenaren krijgen hiervoor (in 2009) een aanmeldingsformulier in de bus. De check is gratis en wordt uitgevoerd door Energiewacht. Zij zet hiervoor vijf mensen met een participatiebaan in. Hiermee bieden zij mensen met een uitkering de kans om werkervaring op te doen. Woonstichting Actium hangt in 6500 huurwoningen rookmelders op.

Naast het vergroten van de rookmelderdichtheid start de gemeente een educatief programma op alle basisscholen in Assen. Een docent van de brandweer bezoekt jaarlijks de scholen en legt uit wat de gevaren van brand zijn. Kinderen komen op deze manier al op de lagere school meerdere keren in aanraking met brandveiligheid.

Het project start in 2009 en duurt drie jaar, tijdens deze periode zal er doorlopend aandacht zijn voor het onderwerp brandveiligheid thuis.