Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 31 oktober 2008

UvA bestudeert financiering van onderwijs

Besluiten in voorjaar 2009

Gepubliceerd op 31 oktober 2008

De Universiteit van Amsterdam groeit. Zowel het aantal studenten als het aantal onderwijsvormen nemen toe. Helaas groeit het budget dat de minister van onderwijs ons ter beschikking stelt niet evenredig mee. En bovendien financiert de overheid niet alle onderwijsvormen. Schakelprogramma's, tweede studies en honoursprogramma's worden beperkt bekostigd. De universiteit moet dus méér doen voor hetzelfde geld.

Het College van Bestuur en de decanen van de faculteiten zoeken oplossingen voor deze situatie. Zij hebben besloten met ingang van 2010 een andere verdeelsleutel te hanteren bij de verdeling van de financiële middelen van de universiteit over de faculteiten. Dit nieuwe allocatiemodel sluit nauw aan bij de criteria die het ministerie hanteert bij de bekostiging van de universiteit.

Onder studenten is verwarring - en ongerustheid - ontstaan over een passage in de kaderbrief waarin staat "de faculteiten krijgen de mogelijkheid daarvoor eigen bijdragen te vragen" (2.5). Zij hebben dit opgevat als een besluit tot verhoging van het collegegeld. Dat is echter niet het geval. Er is een probleem met de financiering van deze trajecten, maar er is nog niet gekozen voor een bepaalde oplossing. Dat gebeurt in het voorjaar van 2009.

Werkgroepen

Recent heeft het College van Bestuur twee werkgroepen geïnstalleerd die onderzoeken welke gevolgen de nieuwe verdeelsleutel heeft voor de financiering van honoursprogramma's en schakeltrajecten.

Een werkgroep onder leiding van prof. dr. Tom Wansbeek, decaan van de faculteit Economie en Bedrijfskunde, onderzoekt de honoursprogramma's.

Een werkgroep onder leiding van prof. mr. Edgar du Perron, decaan van de faculteit der Rechtsgeleerdheid, buigt zich over schakelprogramma's. Beide werkgroepen zullen over enkele maanden hun bevindingen rapporteren. Naar verwachting neemt het College van Bestuur in het voorjaar van 2009 een definitief besluit over dit onderwerp.

Eventuele wijzigingen worden met ingang van 2010 ingevoerd. In het huidige studiejaar en in het studiejaar 2009-2010 verandert er niets voor studenten van schakel- en/of honoursprogramma's. Bron: UvA Persvoorlichting