SP: Geen nieuwe strafbaarstelling na schrappen godslasteringsverbod

31/10/2008 17:19

SP

SP-Kamerlid Jan de Wit is blij dat het kabinet het verbod op godslastering wil schrappen, maar staat argwanend tegenover het voorstel om tegelijkertijd het verbod op belediging uit te breiden. "We moeten oppassen dat we niet te snel de oplossing van onbehoorlijke uitlatingen in het strafrecht gaan zoeken. Straks is bijvoorbeeld een onaardige uitlating over een sekte ook al strafbaar", aldus De Wit.

De discussie over artikel 147, waarin het verbod op godslastering is geregeld, loopt al een tijd. Eerder dit jaar stelde Jan de Wit al voor om artikel 147 te schrappen. "Aan de vreemde situatie dat het beledigen van God zelf strafbaar is, komt gelukkig een einde. Het was weliswaar een dode letter maar het artikel is ook principieel onjuist. De gelovige hoeft niet beter beschermd te worden dan de ongelovige. En wie bepaalt er eigenlijk of God zich beledigd voelt?", zegt het SP-Kamerlid.

De Wit vindt dat de afschaffing van het gewraakte artikel niet gepaard moet gaan met uitbreiding van het beledigen van iemands levensovertuiging. "We zullen af moeten wachten waar de minister precies mee komt. Maar ik zie niet in waarom een uitbreiding van het verbod op beledigen noodzakelijk zou zijn. Welk probleem lossen we ermee op? Het risico is dat mensen met uiteenlopende opvattingen hun mening aanmerken als levensovertuiging en naar de rechter stappen. Breed maatschappelijk debat moet mogelijk blijven en niet onnodig worden ingeperkt."





http://www.sp.nl