Samen in actie voor pensioen wereldwijd

31/10/2008 17:20

ANBO voor 50-plussers

Utrecht, 31 oktober 2008

Op 3 november overhandigen Cordaid, ANBO voor 50-plussers,Unie KBO en Worldgranny gezamenlijk de petitie 'Samen in actie voor pensioen wereldwijd' aan Paul Bekkers, directeur Directie Sociale en Institutionele Ontwikkeling (DSI).

Met het aanbieden van de petitie vragen de ouderenbonden en de ontwikkelingsorganisaties de overheid aan te dringen op het nemen van concrete beleidsmaatregelen, die de invoering van (sociale) pensioenvoorzieningen in ontwikkelingslanden stimuleren.

In Azië, Zuid-Amerika en Afrika slijten vele mensen hun 'oude dag' in armoede. Voor hen zijn bovendien microfinanciering en micropensioen vaak niet toegankelijk of niet toereikend. Een sociaal pensioenstelsel, betaalbare gezondheidszorg voor ouderen en wetgeving die discriminatie van ouderen verbiedt, zijn hard nodig. Deze voorzieningen vergroten de zelfredzaamheid, participatie, onafhankelijkheid en gezondheid van ouderen. Ouderen, die vaak de zorg op zich hebben genomen van (klein-)kinderen, waarvan de ouders door ziekte, oorlog of (gedwongen) migratie zijn weggevallen.

Wereldwijd ijveren belangenorganisaties via de campagne Age Demands Action, geïnitieerd door Help Age International, al jaren voor een pakket maatregelen, waaronder het opzetten van een (sociaal) pensioenstelsel, toegankelijke en betaalbare gezondheidsvoorzieningen en antidiscriminatie wetgeving ten aanzien van ouderen. Via het aanbieden van deze petitie verzoeken ANBO voor 50-plussers, Unie KBO, Cordaid en Worldgranny de Nederlandse overheid dit onderwerp prominent op de agenda van het ministerie van Buitenlandse Zaken te plaatsen.

De overhandiging vindt plaats op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bezoekadres: Bezuidenhoutseweg 67, 2594 AC Den Haag

Journalisten worden aan de receptie doorverwezen. Journalisten die een foto willen maken/petitie aanbieding willen bijwonen (oid) zich eerst dienen te melden bij DSI, door t sturen van een email, naar dsi@minbuza.nl