Artsen zonder Grenzen


Gevechten DR Congo: Artsen zonder Grenzen teams werken door

31/10/2008 17:15 -- Artsen zonder Grenzen blijft werken in Goma en andere plekken in de Congolese provincie Noord-Kivu. Onze grootste zorg blijft het lot van tienduizenden mensen die op de vlucht zijn geslagen voor de hevige gevechten tussen regeringsleger en rebellen die sinds afgelopen weekend opnieuw zijn opgelaaid.

Wij hebben het aantal medewerkers in Goma, de provinciehoofdstad van Noord-Kivu, tijdelijk teruggebracht. Een 6-koppig medisch team is sinds vandaag aan de slag in het ziekenhuis in Goma om gewonden te behandelen, daarnaast ondersteunt Artsen zonder Grenzen het ziekenhuis met medische voorraden.

Een team van Artsen zonder Grenzen heeft grote aantallen vluchtelingen gezien die vanuit het zuiden van Kibati naar het noorden van Goma zijn getrokken.

Een ander team werkt in het Mugunga kamp, een groot vluchtelingenkamp buiten Goma, op de weg naar Saké. Op dit moment hebben wij 31 patiënten in behandeling in ons cholerabehandelcentrum. 13 van deze patiënten vluchtten gisterenavond vanwege de gevechten, enkel 2 van hen zijn vanochtend teruggekeerd. Er is geen schoon drinkwater op dit moment in het kamp, wat de kans op een cholera-uitbraak verhoogt. Cholera komt veel voor in dit gebied.

In Rutshuru was de situatie vanochtend kalm. Het chirurgisch team van Artsen zonder Grenzen gaat door met het behandelen van gewonden in het ziekenhuis. Ook de teams in 2 ziekenhuizen in Kitchanga en Mweso gaan door met het geven van medische zorg.

Daarnaast sturen we nog additionele internationale medewerkers vanuit Europa en Congolese hoofdstad Kinshasha naar Noord-Kivu toe, om onze teams daar te versterken.

Onze vaste projecten in Democratische Republiek Congo »

Noodhulp Artsen zonder Grenzen aardbevingsslachtoffers Pakistan --