Ingezonden persbericht


Genomineerden voor de nieuwe Dichter des Vaderlands bekend gemaakt

Tsead Bruinja, Maria van Daalen, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Joke van Leeuwen, Erik Menkveld, Ramsey Nasr, Hagar Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer en Marjoleine de Vos

Een commissie onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven heeft bekendgemaakt welke dichters op de longlist staan voor de verkiezing van de nieuwe Dichter des Vaderlands. De nieuwe Dichter des Vaderlands wordt op 28 januari 2009 tijdens een live televisieprogramma van de NPS bekendgemaakt. De tien dichters op de longlist zijn: Tsead Bruinja, Maria van Daalen, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Joke van Leeuwen, Erik Menkveld, Ramsey Nasr, Hagar Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer en Marjoleine de Vos.

De commissie, bestaande uit Jeltje van Nieuwenhoven, Arjen Fortuin (redacteur NRC Handelsblad), Hester Knibbe (dichter), Thomas Vaessens (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam) en Bas Kwakman (directeur stichting Poetry International) acht de lijst van genomineerde dichters een goede en brede vertegenwoordiging van de actuele Nederlandse poëzie. De betrokken dichters hebben aangegeven graag op de longlist te staan.

Bij de keuze liet de commissie zich leiden door het volgende profiel:

De Dichter des Vaderlands:


- is in staat om op te treden als een enthousiaste poëzieambassadeur;


- publiceerde minimaal twee bundels bij een landelijk bekende uitgeverij;


- is meer dan gemiddeld bekend bij het publiek;


- heeft een oeuvre (traditioneel of experimenteel) dat hoog in aanzien staat;


- is in de eerste plaats dichter (en niet bijvoorbeeld romancier of columnist);


- vindt de functie van Dichter des Vaderlands een serieuze zaak.

Van de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt bovendien verwacht dat hij of zij bereid is om vier jaar aan te blijven, een rol te spelen tijdens de jaarlijkse Gedichtendag en een minimum aantal gedichten in NRC Handelsblad te publiceren.

Vanaf vandaag kan iedereen via www.dichterdesvaderlands.nl reageren op de longlist. Op vrijdag 2 januari 2009 maakt de commissie bekend welke vijf dichters de uiteindelijke shortlist vormen en daarmee is de verkiezing van de nieuwe Dichter des Vaderlands geopend. De vijf dichters worden op die dag gepresenteerd in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Stemmen wordt mogelijk via www.dichterdesvaderlands.nl en kan tot 27 januari 2009. Op 28 januari 2009 wordt de nieuwe Dichter des Vaderlands bekendgemaakt tijdens het live televisieprogramma 'De Avond van de Poëzie' bij de NPS op Nederland 2.

De verkiezingen van de nieuwe Dichter des Vaderlands worden georganiseerd door NRC Handelsblad, Koninklijke Bibliotheek, NPS, Poëzieclub en Poetry International. Meer informatie over de Dichter des Vaderlands en de verkiezingen is te vinden op www.dichterdesvaderlands.nl. Aanvullende informatie over de dichters is te vinden op www.kb.nl/dichters/.