Vrije Universiteit Amsterdam

Agenda-overzicht

De classis Edam, 1572-1650


* Startdatum31-10-2008


* Tijd10:45


* LocatieAula


* TitelDe classis Edam, 1572-1650. Opbouw van een nieuwe kerk in een verdeelde samenleving


* PlaatsAula


* SprekerE. Geudeke


* Promotorprof.dr. G.J. Schutte


* OnderdeelFaculteit der Letteren


* WetenschapsgebiedLetteren


* EvenementtypePromotie

In 1527 werd de Monnickendamse Wendelmoet Claesdr verbrand omdat ze zich fel afzette tegen katholieke geloofsopvattingen. In 1648 werd Claes Boon verbannen uit Edam, nadat hij alle gereformeerden naar de hel had verwenst. In de jaren tussen deze beide vonnissen zijn de religieuze verhoudingen in Holland en dus ook in de classis Edam grondig gewijzigd. Het verloop van dit proces staat centraal in het proefschrift van Liesbeth Geudeke.
Binnen de gereformeerde kerkelijke organisatie vormt de classis - bijeenkomst van verschillende gemeenten binnen een bepaald gebied - de schakel tussen de lokale kerkenraden en de synode. Het belang van die positie werd al door de vroegste nationale synodale vergaderingen benadrukt. Het is steeds de classis aan wie het toezicht op en de controle over de gemeenten werd opgedragen en daarom vormt de classis het uitgangspunt voor deze studie van Liesbeth Geudeke.

Geudeke koos voor de classis Edam omdat voor deze classis goed bronnenmateriaal beschikbaar is én omdat Waterland vanouds een middelpunt van doopsgezinde activiteit was. De wisselwerking tussen de verschillende, elkaar beconcurrerende religieuze stromingen kon zo worden onderzocht vanuit het perspectief van de classis, aangevuld met informatie uit de lokale archieven van Edam, Monnickendam en Purmerend. Deze bronnen geven een boeiende inkijk in de manier waarop de gereformeerde voormannen en hun geloofsgenoten zich inzetten voor de opbouw van een nieuwe kerk in een verdeelde samenleving. Zij leren dat de classicale organisatie, meestal in de rug gesteund door de synodale vergaderingen, hierbij een belangrijke rol vervulde, met name door de inzet en zorg voor de predikanten en de onderlinge eenheid.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam