Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 31 oktober 2008

Tweede genomineerde BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2009 bekend

Julia Bless regisseert Fewer Emergencies

Julia Bless is met haar voorstelling Fewer Emergencies als tweede kandidaat genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs 2009. Deze voorstelling is in november in diverse theaters in Nederland te zien. De BNG Nieuwe Theatermakers Prijs van het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten is de grootste prijs voor nieuw theatertalent in Nederland. Per seizoen worden hiervoor uit meer dan 100 voorstellingen zeven theatermakers genomineerd. Elke maand presenteert een van de genomineerden zijn voorstelling in de serie Blind Date - nieuwe theatermakers on tour, die wordt georganiseerd door Theater Instituut Nederland.

Fewer Emergencies

Een man schiet op een lagere school vier kinderen door het hoofd. Wie is die man? Hoe gaat het met zijn vrouw? En met zijn kinderen? Fewer Emergencies is een drieluik over materialisme, geweld en de normen en waarden van de middenklasse, geschreven door Martin Crimp. In drie korte scènes knaagt het stuk door de dunne laag beschaving van onze maatschappij en toont ons de chaos en het geweld die eronder schuilgaan. We zien vier scriptschrijvers die werken aan een nieuw scenario. Zij reconstrueren eerst het leven van een vrouw in een mislukt huwelijk, springen dan naar een moordenaar op een lagere school en eindigen bij een naderende Apocalyps.

Waarom een Blind Date met Julia Bless?

De selectiecommissie over Fewer Emergencies:
"In deze voorstelling nemen tekstschrijver Martin Crimp en regisseur Julia Bless onze desintegrerende beschaving genadeloos onder de loep. In de goed gekozen vorm van een scriptwriterssessie brainstormen de sterke acteurs zich door drie parabels over mensen op drift in de moderne tijd, die uitmonden in een prachtig vormgegeven, verstilde Apocalyps."

Blind Date - nieuwe theatermakers on tour

Blind Date is een serie vernieuwende en verfrissende voorstellingen op het gebied van toneel, dans, mime en beeldend theater. De serie wordt samengesteld door een commissie theaterdeskundigen en wordt georganiseerd door Theater Instituut Nederland. Geselecteerde theatermakers maken elk jaar kans op de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs, die aan het eind van elk theaterseizoen wordt uitgereikt. In oktober opende de eerste genomineerde van dit seizoen, Hanna Jansen de serie Blind Date met haar voorstelling Suza. Meer informatie over alle voorstellingen en de deelnemende theaters is te vinden op: www.tin.nl/blinddate.

Blind Date is te zien in Schouwburg Almere, Theater Bellevue in Amsterdam, Chassé Theater in Breda, LAKtheater in Leiden, Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort, Schouwburg Arnhem, Schouwburg Utrecht, Witte Theater in IJmuiden, Het Gruitpoorttheater in Doetinchem, De Harmonie in Leeuwarden, Het Kruithuis in Groningen, Schouwburg Kunstmin in Dordrecht, De NWE Vorst in Tilburg, Provadja en De Vest in Alkmaar, en Theater Walhalla in Rotterdam.

Theater Instituut Nederland is het kennis- en informatiecentrum van het Nederlandse theater. Een levende historische collectie en een uitgebreide documentatie van het hedendaagse theater vormen de basis van tal van activiteiten om de kennis van en het debat over de Nederlandse theatercultuur te bevorderen. Dit gebeurt met het oog op de toekomst van het theater en met aandacht voor de wisselwerking tussen theater en maatschappij.