Ingezonden persbericht


Persbericht

Belastingdienst en SRA tekenen eerste convenant Horizontaal toezicht fiscaal intermediairs

Den Haag, 31 oktober 2008; Vanmiddag hebben directeur-generaal Jenny Thunnissen van de Belastingdienst en SRA-voorzitter Paul Dinkgreve het eerste convenant Horizontaal toezicht voor fiscaal intermediairs ondertekend. Daarmee hebben de twee organisaties gezamenlijke afspraken gemaakt over de controle van loonaangiften, gedragsregels, toezicht in de loonheffingketen én een plan van aanpak voor alle aangiftemiddelen.

Horizontaal toezicht is gebaseerd op wederzijds vertrouwen: een open relatie met de Belastingdienst waarin er over fiscale kwesties snel zekerheid kan worden geboden. Hierdoor kan er zoveel mogelijk in de actualiteit worden gewerkt waardoor de controles achteraf minder intensief hoeven te zijn.

Binnen die kaders startte de Belastingdienst samen met SRA een pilot Loonheffing, waarin op basis van transparantie, begrip en vertrouwen werd gewerkt. Met de ondertekening van het Convenant krijgt SRA op basis van haar interne kwaliteitssysteem, de verantwoordelijkheid en het vertrouwen van de Belastingdienst dat de loonheffing op een juiste manier wordt uitgevoerd.

In het Convenant zijn werkafspraken gemaakt die continu kunnen worden bijgesteld als nieuwe situaties daarom vragen. In eerste instantie gaan SRA-Kantoren in de regio's Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam op basis van het Convenant werken. De afspraken richten zich nu nog op de loonheffing maar worden in een later stadium uitgebreid naar de Inkomstenbelasting, Omzetbelasting en Vennootschapsbelasting. De ondertekening van dit intermediairconvenant is de eerste in Nederland in het streven van de Belastingdienst om convenanten te sluiten met intermediaire organisaties.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht