Ingezonden persbericht


Persbericht

27 oktober 2008

Lezing Jan Wolkers en Leiden door Onno Blom

Rondom de tentoonstelling Jan Wolkers, t/m 15 februari 2009 te zien in Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden, organiseert het museum een reeks debatten en lezingen over onderwerpen die Wolkers nauw aan het hart lagen. Zondag 2 november geeft Onno Blom, biograaf van Jan Wolkers en gastconservator van de tentoonstelling om 13.00 uur een lezing onder de titel De droomlift. Jan Wolkers en Leiden. De toegang is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

Leiden heeft de kunstenaar in Jan Wolkers wakker gekust. Als jongen liep hij elke zaterdagmiddag van zijn ouderlijk huis in Oegstgeest over de Rijnsburgerweg naar de stad. De weg naar de vrijheid noemde hij die. Hij flaneerde niet over de Steenstraat, zoals veel van zijn leeftijdgenootjes, maar ging naar het museum. Urenlang doolde hij rond door de zalen van het Rijksmuseum van Oudheden, Volkenkunde en De Lakenhal. Met rode konen van opwinding stond de gereformeerde jongen voor Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden, een supernudistenkamp waar naakte vrouwen recht in de vlammende muil van een draak werden gedreven. Tijdens de oorlog bezocht Wolkers de schilder- en tekenacademie Ars Aemula Naturae, dook onder in de stad en had er zijn eerste vriendinnetjes. Na de bevrijding ging hij er wonen met zijn eerste vrouw. In Leiden ging, kortom, de wereld voor hem open.

In zijn lezing over Jan Wolkers en Leiden gunt Onno Blom u een intieme blik in die wereld.

De lezing begint om 13.00 uur in de lounge bibliotheek die is ingericht in de 17de-eeuwse museumzaal op de 1ste verdieping. De lezing duurt ongeveer drie kwartier en het museum is open van 12.00 tot 17.00 uur. Zie voor het volledige activiteitenprogramma www.lakenhal.nl

Noot voor de redactie,